Jedanaest kaznenih dijela nasilja u obitelji zabilježeno je u proteklih 30 dana u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Koliko se ne prijavljuje?

Naime, prema izvještajima Operativnog centra civilne zaštite HNŽ može se primijetiti zamjetan rast prijavljenih kaznenih djela nasilja u obitelji na čiji porast upozoravaju i svjetski dužnosnici obzirom da su članovi obitelji prisiljeni ostajati doma u strahu od zaraze koronavirusom.

Iz raznih udruga za zaštitu žrtvi nasilja i ranije se navodilo kako se stvarna brojka nasilja ne može znati, jer se u velikim slučajevima nasilje ne prijavljuje.

Neinformiranost o postojanju službi za pomoć je također u nizu prepreka za žene koje žele prijaviti nasilje. Druge prepreke odnose se na osjećaj srama zbog viktimizacije, strah od počinitelja, nepovjerenje u institucije, želju da se obitelj održi na okupu i financijska ovisnost.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je već ranije na "zastrašujući globalni porast" obiteljskog nasilja u krizi koronavirusa.

Djeca u opasnosti

U nekim zemljama udvostručio se broj žena koje zovu službe za podršku, zdravstveni djelatnici i policajci su preopterećeni i nema ih dovoljno, a lokalne skupine za podršku su "paralizirane" nedostatkom financijskih sredstava, rekao je šef UN-a.

Papa Franjo je također upozorio da su žene, dok su na snazi mjere ograničenja kretanja zbog pandemije novog koronavirusa, izložene povećanoj opasnosti nasilja u obitelji.

UNICEF je upozorio vlade da se pobrinu za sigurnost i dobrobit djece usljed sve intenzivnijih društvenih i ekonomskih propusta zbog virusa te da su u povećanom riziku od zlostavljanja, zanemarivanja, iskorištavanja i nasilja.

"Na mnogo načina ova situacija utječe na djecu i obitelji daleko snažnije nego sama bolest", rekao je Cornelius Williams, šef UNICEF-a za zaštitu djece.