O neobičnom događaju kojeg je iskusila posada misije Apollo 10 1969. još uvijek se razgovara, a detalji su objavljeni u dokumentarcu kanala 'Science' pod nazivom 'NASA's Unexplained Files'.

Kada je posada Apolla 10 ušla u lunarnu orbitu, koja je uključivala prelazak na daleku stranu Mjeseca, gdje su sve letjelice izvan radijskog kontakta sa Zemljom oko sat vremena i nitko na Zemlji ne može ih ni vidjeti, ni čuti, astronauti su čuli neobičan zvuk.

Što se javnosti tiče, sve oko misije proteklo je glatko, a nedavno objavljene snimke otkrivaju uznemirujuće iskustvo koje su astronauti Apolla iskusili.
U dokumentarcu se navodi kako snimljeni zvukovi sadrže 'neobičnu, izvanzemaljsku glazbu koja dolazi iz Apollovog radija'. Razgovor između tri astronauta upućivala su na to da su čuli zvukove kakve nikada prije nisu čuli:

'Zvuči kao, znaš, svemirska glazba', rekao je jedan astronaut.
'Ti to čuješ? Taj zviždajući zuk?', odgovori je drugi.
'To je zasigurno čudna glazba', dodaje prvi.
 

Neobjašnjivi zvuk čuo se sat vremena i tek nakon što su astronauti došli na područje na kojem su mogli primiti signal sa Zemlje, raspravili su o tome bi li ili ne bi trebali reći kontroli za zvuk kojeg su čuli.

'To je nevjerojatno, znaš?'

'Hoćemo li im reći za to?'

'Ne znam. Trebali bismo razmisliti.'

'Posada Apolla 10 navikla je na zvukove koje su trebali čuti. Logika mi govori da ako je nešto snimljeno, onda je tamo nešto i bilo', rekao je Al Worden, astronaut s Apolla 15.

Transkript razgovora s misije Apollo 10 bila je držana u tajnosti i nedirnuta u NASA-inim arhivima do 2008. od kada se provode debate o izvoru neobičnog zvuka.

Razni stručnjaci pokušavaju objasniti što je bilo izvor tog zvuka, ali čvrst dokaz o čemu se zapravo radi još ne postoji. (dnevnik.hr)