Misteriozni dobrotvor ove godine je podijelio nekoliko vreća sa gotovinom u ukupnom iznosu od 200.000 eura u njemačkom gradu Braunshweigu za lokalne ciljeve, javila je agencija DPA.

Vreće u kojima je bio novac u iznosu od 20.000 do 100.000 eura dostavljene su lokalnom listu s instrukcijama kojoj lokalnoj humanitarnoj organizaciji treba biti predan.

Među ciljevima koje je odabrao nepoznati donator su, između ostalih, popravke crkava i podrška birou koji pomaže žrtvama kriminala.

Vreće s novcem pojavljuju se povremeno u ovoj regiji na sjeveru zemlje od 2011. godine, a list piše da je samo ove godine podijeljeno oko 200.000 eura.

Identitet dobrotvora i dalje je misterija.

"Jednostavno ne znamo i ne želimo ugroziti ovo dobro djelo", rekao je novinar lokalnog lista David Mahe.

Glavni i odgovorni urednik izjavio je da je misteriozna osoba u posljednje vrijeme kontaktirala list nekoliko puta da bi poklonila novac.

Posljednja donacija od 100.000 eura ostavljena je u ponedjeljak za dom za zbrinjavanje teško oboljelih lica. Ova ustanova ima 12 kreveta za terminalno i teško bolesne ljude, a svake godine brine o dvadesetak pacijenata.

Direktorica ovog doma Petra Gotsand rekla je televiziji NDR da su svi u upravi oduševljeni i da je ovo najveća pojedinačna donacija koju je ustanova ikada primila.

Od 2011. do 2013. godine oko 250.000 eura anonimno je dato vrtićima, narodnim kuhinjama i društvenim projektima u ovom regiji.