Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas kako se planira susresti s liderima Njemačke, Francuske i Ukrajine u Minsku 11. veljače, ako sve strane približe stavove u vezi s postizanjem mira u Ukrajini.

“Razgovor s kolegama iz Kijeva, Berlina i Pariza upravo je završen. Dogovorili smo se da pokušamo organizirati sastanak istog formata u Minsku”, rekao je Putin tijekom sastanka predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju.

Putin je rekao da je cilj da dođe do sastanka 11. veljače, ako do tada sve strane usuglase pozicije o kojima se intenzivno pregovara posljednjih dana, prenosi RTRS.

Lideri Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske 11. veljače o Ukrajini

Lideri Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske razgovarat će u Minsku, prijestonici Bjelorusije, 11. veljače o mirovnom planu za Ukrajinu, rekao je danas glasnogovornik njemačke vlade Stefan Zaibert, nakon telefonskog samita lidera četiri zemlje.

“Oni su se tijekom razgovora dogovorili o daljim mjerama u kontekstu pronalaženja sveobuhvatnog rješenja sukoba na istoku Ukrajine”, rekao je Zaibert.

On je rekao da će se rad na pronalaženju rješenja za Ukrajinu nastaviti sutra u Berlinu, kada će biti dogovoren samit u Minsku u okviru takozvanog “Formata Normandija”.

Zaibert je istaknuo da će se potpisnici sporazuma iz Minska, uključujući predstavnike Organizacije za sigurnost i suradnju, Rusije, Ukrajine i proruskih boraca, također, sastati do 11. veljače u Minsku.

U međuvremenu, njemački tisak piše da je prema podatcima njemačke obavještajne službe u Ukrajini u dosadašnjim sukobima poginulo oko 50.000 ljudi, uključujući i civile i vojnike. Ove procjene su deset puta veće od službenih podataka./HMS/