Umirovljenicima koji su korisnici Federalnoga zavoda MIO još će neko vrijeme mirovine biti isplaćivane u iznosima kao i do sada, piše Večernji list BiH.

Naime, iako je nedavno usvojen novi Zakon o MIO, do početka njegove primjene proći će još najmanje mjesec dana.

Mirovine za siječanj i veljaču

To znači kako će mirovine za siječanj, a najvjerojatnije i veljaču, biti isplaćene u dosadašnjim iznosima. Iz Federalnoga zavoda MIO jučer su istaknuli kako će, prema odluci Upravnog odbora Federalnoga zavoda MIO, isplata mirovina za siječanj početi u ponedjeljak, 5. veljače 2018.

- Mirovine ostvarene na temelju Zakona o MIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2174,48 KM.

Do početka primjene novog Zakona o MIO mirovine će se obračunavati prema odredbama postojećeg zakona - navedeno je iz Federalnoga zavoda MIO. U istom priopćenju dalje se navodi kako će mirovine koje su ostvarene na temelju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH biti obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Primjena novog zakona

- Mirovine ostvarene na temelju Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1. Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za siječanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 milijuna KM - zaključeno je iz Federalnoga zavoda MIO.

Podsjetimo, za razliku od važećeg, u novom Zakonu o MIO, koji bi na snagu najvjerojatnije trebao stupiti 1. ožujka, prepoznaju se jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. godine.

Novi zakon će, prema mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istodobno će približiti, odnosno ujednačiti visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je kako je cilj prijedloga Zakona o MIO stabilizirati mirovinski sustav i omogućiti pravedniji sustav izračuna mirovina uvođenjem bodovnoga sustava.

Uz ostalo, prezentirani su izračuni mirovina za različite kategorije pa je napomenuto kako bi mirovina učiteljice s 40 godina staža po trenutačnom zakonu bila 635 KM, a prema novom bi bila 672 KM, odnosno 37 KM veća.