Bosanskohercegovačka kulturna udruga ''Val'' nakon brutalnog ubojstva dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje, u ponedjeljak navečer je na Trgu Djece Sarajeva organizirala skup na kojem su građani Sarajeva dali podršku policiji Županije Sarajevo.

Iz te udruge navode da je okupljanje i apel vlastima da dopusti policiji veće ovlasti te da učini promjene kojima bi policija bila sigurnija u svrhu pravilnog ostvarenja zaštite građana i njihove imovine.

Član Udruge ''Val'' Bojan Zec Filipović u izjavi za Fenu, kazao je da se oraganizacija skupa ''dogodila spontano, putem društvenim mreža u okviru Facabook grupa, kada se doznalo što se dogodilo s policajcima koji su izgubili živote na užasan način, dok su obavljali svoju dužnost''.

''Ovo je jednostavno preraslo u spontani način da pokažemo dvije stvari, prvo da podržavamo, čuvamo i poštujemo policijske strukture, za koje vjerujemo da rade dobar posao, a drugo želimo im kazati da oni moraju biti ohrabreni da vjeruju u svoj posao. Kada to kažem, mislim da sljedeća instanca - tužiteljstva mora biti efikasnije, brže i rigoroznije u pristupima svima onima koji su spremni da se ogriješe o zakon, dok sudstvo mora biti spremno donositi takve presude da obeshrabruju kriminalce'', kazao je Zec Filipović.

Dodao je da je skup neka vrsta tihog prosvjeda građana, koji do sada nisu imali ovako grub primjer nasrtaja na imovinu i ljude u policijskoj uniformi.

''Okupljanje se može tumačiti neizravno kao i glas građana da neće više tolerirati život u općoj nesigurnosti i oduzimanje ovlasti onima koji iskreno štite njihove interese'', kazao je Zec Filipović.

Skup je dobio veliku podršku iz regije i sveučilišta u BiH. Otvorenom pozivu nevladinim organizacijama se pridružilo još nekoliko organizacija među kojim su Student Parliament of the University of Sarajevo (SPUS), Udruga studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, AidBrigade (skupina međunarodnih volontera za zaštitu ljudskih prava) i Udruga Bosanskih Umjetnika.

Posebna podrška stigla je iz Zagrebačke kulturne udruhr ''Kultura Snova'' i Beogradske kulturne udruge ''Krik'', koji izjavljuju suosjećanje i podršku kako obiteljima ubijenih policajaca, tako i građanima Županije Sarajevo.

Bljesak.info