Ministri HDZ-a BiH u Vladi Federacije BiH /FBiH/ danas ne prisustvuju sjednici, jer je ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović /DF/ povukao s dnevnog reda točku o izvješću u mostarkom "Aluminiju", saznaje Srna.

KolegijVlade FBiH u utorak je dogovorio dnevni red i ministri iz HDZ-a BiH pristali su prisustvovati sjednicama.

Ministri iz HDZ-a nisu prisustvovali ni prethodnoj sjednici Vlade, jer na dnevni red nisu stavljane smjene u javnim poduzećima na kojima inzistira ova stranka.

HDZ BiH traži hitne smjene u "Eronetu", "Aluminiju" i "Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosna".

Na današnji dnevni red jedino je bio stavljen Eronet.

Vlada FBiH u krizi je duže od mjesec dana zbog sukoba o smjenama i imenovanjima u javnim poduzećima.

- Ministri iz HDZ-a danas ne sudjeluju u radu na sjednici Vlade FBiH u Sarajevu, jer je promijenjen dogovoreni dnevni red.

To je rekao federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZBiH), nakon što je s federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović (HDZBiH) napustio zgradu Vlade Federacije.

Federalni premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je bio optimista na Kolegiju, dodajući da je u protokolarnom smislu sve uredu sa funkcioniranjem Vlade, ali da se ne može osporiti činjenica da ministri iz HDZ-a BIH već po drugi put za redom ne prisustvuju sjednicama Vlade.

Za rješenje ove situacije, rekao je Novalić, da bi bilo najbolje da dođe do dogovora vrha stranaka Demokratske fronte i HDZ-a BiH.

Odgovarajući na pitanje tko je kriv za krizu u Vladi FBiH DF ili HDZBiH istaknuo je da je „potez Demokratske fronte bio okidač toga" što na današnjoj sjednici nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a.

- Veoma je upitno zašto neki dogovor traje tijekom tjedna i onda imamo diverziju pred samu sjednicu Vlade FBiH u ovakvo osjetljivim odnosima. Na pitanjima, kao što je ono vezano za "Aluminij", gubimo dragocijeno vrijeme, jer to nije najvažnije pitanje za ovo društvo – zaključio je Novalić, prenosi Fena.

Zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić novinarima nije znao objasniti zbog čega je ministar Bajrović povukao s dnevnog reda točku o Aluminiju, te pozvao ministre HDZ-a da prisustvuju sjednicama i uz kompromis nastave zajedno raditi u Vladi Federacije BiH.