Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) smatra kako su zahtjevi zdravstvenih djelatnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a navode kako je Vlada HNŽ-a izdvojila dodatna višemilijunska sredstva za zdravstvene ustanove u HNŽ-u te dodaju kako odgovornost za financiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači - gradovi i općine.

"Vlada HNŽ-a je vremenom postala "prava" adresa za sve probleme, no u ovom slučaju sigurno nije jedina. Vlada HNŽ-a se usprkos upozorenjima da postoje i druge ranjive i potrebite kategorije (korisnici socijalne pomoći, umirovljenici, branitelji, zdravstveni djelatnici…), uvjerena u pozitivne odluke drugih poslodavaca, odlučila maksimalnim iznosom pomoći samo izravnim korisnicima županijskog proračuna te se u financijskom smislu dovela u gotovo bezizglednu situaciju da (prizna i) popravi grešku sada kada su te odluke izostale", navodi se u dopisu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dostavljenom Feni.

Podsjeća se kako je Vlada HNŽ-a izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu predvidjela dodatna financijska sredstva u iznosu od 16.000.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u, međutim poslodavac nije dio tih sredstava previdio za pomoć samim zdravstvenim djelatnicima.

"Umjesto toga, upućuju ih na adrese osnivača, prvenstveno Vlade HNŽ-a, a Vlada HNŽ-a je (su)osnivač 4 od 16 zdravstvenih ustanova, no i pored toga ove je godine za sve zdravstvene ustanove već izdvojila 13.000.000 KM. Kada bi drugi osnivači, gradovi i općine, iz svojih proračuna izdvajali financijska sredstva samo za njihove zdravstvene ustanove, u omjeru kako to čini Vlada HNŽ-a, odgovorno tvrdimo da ne bi bilo problema u financiranju zdravstvenih ustanova", poručili su iz Ministarstva zdravstva.

U priopćenju se dodaje kako je nedopustivo da se ponovno sva odgovornost pokušava prebaciti isključivo na Vladu HNŽ-a.

"Pitamo se samo dokle tako? Trebaju li zdravstveni djelatnici organizirati prosvjede pred svim zdravstvenim ustanovama i pred svim sjedištima jedinica lokalne samouprave da bi ih se ozbiljno shvatilo, ne samo u ovom slučaju?", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Podsjećamo, sindikati zdravstvenih djelatnika HNŽ-a za danas su najavili prosvjedni skup ispred sjedišta Vlade HNŽ-a u Mostaru, jer zdravstveni djelatnici nisu obuhvaćeni odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka.