Izgleda kako bi učenici u HNŽ-u mogli uskoro na 'jesenji odmor'.

Naime, kako Bljesak.info doznaje Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a uputilo je dopis svim školama na području ove županije u kojem se traži ''izjašnjenje o prijedlogu da se s ciljem stabilizacije situacije nastavni proces u školama prekine na tjedan dana uvođenjem jesenjeg odmora''.

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, kao i broj zaraženih osoba i osoba u izolaciji u školama 'otežana je organizacija nastavnog procesa' – mišljenja je Ministarstvo, i stoga predlaže jesenji odmor.

Ukoliko dođe do prekida nastave, te dane bi učenici nadoknadili, ovisno o epidemiološkoj situaciji, skraćivanjem zimskog odmora ili produženjem nastavne godine, a isto bi bilo u dogovoru sa zavodima praćeno izmjenom postojećeg Kalendara rada za školsku 2020./2021. godinu.

Podsjećamo, prije osam dana u HNŽ-u su donesene nove mjere u kojima se, između ostalog, navodi da je obvezno nošenje zaštitnih maski za lice u školama za sve učenike od petog razreda nadalje.

Dan kasnije glasnogovornik Kriznog stožera Vlade HNŽ Pero Ćiro Pavlović potvrdio je kako neće doći do prekida u odvijanju nastave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, od čega su roditelji strahovali.

''Obrazovni proces, koliko god uvjeti bili teški, se mora odvijati. Dva su načina - onaj najljepši, s učiteljem u učionici, i online, odnosno na daljinu, ali sve to ovisi od broja inficiranih učenika i djelatnika u školstvu'', rekao je Pavlović.

Radi se, kako kaže, na traženju modela kako da se najučinkovitije zaustavi proboj koronavirusa u obrazovne ustanove.

Da li je 'jesenji odmor' taj 'traženi' model – bit će poznato nakon što se ravnatelji škola izjasne o prijedlogu Ministarstva obrazovanja HNŽ-a.