Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine ugostio je izaslanstvo Republike Slovačke, predvođeno ministrom pravde Gáborom Gálom.

Povod sastanku bili su razgovori vezani za zaključenje bilateralnog ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Na ministarskoj razini, ministri Grubeša i Gál razgovarali su o problemima u pravosuđu obiju država, te razmijenili iskustva i prakse u vezi reforme pravosuđa.

Ministar Grubeša upoznao je izaslanstvo Slovačke s radom Ministarstva pravde BiH s posebnim osvrtom na potrebu žurne reforme pravosuđa i donošenje novog zakona o VSTV-u, na zakonska rješenja i prilagodbe koje je BiH obvezna napraviti na putu k članstvu u Europskoj uniji. Ministar Gál na tom je planu BiH strani ponudio pomoć kako bi naša zemlja što brže uskladila svoje zakone s pravnim stečevinama Europske unije.

Ministri su zaključili kako postoje neki problemi pravosuđa koji su zajednički, među ostalim velik broj neriješenih izvršnih postupaka, dužina trajanja postupka, nepovjerenje građana te uvođenje alternativnih mjera.

Na ekspertnoj razini sastali su se stručnjaci Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Slovačke. Uime Ministarstva pravde BiH na sastanku su sudjelovali Željko Bogut, tajnik Ministarstva, Nikola Sladoje, pomoćnik ministra za međunarodnu i međuentitetsku pravnu pomoć i suradnju i Selma Horić iz Odjela za međunarodne ugovore. Uime Ministarstva pravde Republike Slovačke sudjelovali su generalni direktor Odjela za međunarodno pravo Michal Kotlárik, direktorica Odjela za međunarodno privatno pravo Soňa Gálová  i Štefan Majerník iz Odjela za međunarodno privatno pravo.

Tijekom sastanka ekspertnih timova razmotrene su odredbe Nacrta ugovora, te je utvrđeno da će finalni Nacrt ugovora biti razmijenjen u idućem razdoblju.

Slovačka delegacija ovom prilikom posjetila je i Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Ministar Grubeša i v.d. upravitelja Zavoda Marko Vujević proveli su članove izaslanstva kroz cjelokupni kompleks te ih upoznali s koracima koji slijede za početak njegovog rada.  

Susret dvaju izaslanstava dao je značajan doprinos daljnjem unaprjeđenju u području međunarodne pravne pomoći, kao i razvoju dobrih i prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke.