U okviru Projekta energetske učinkovitosti za BiH (BEEP), kojeg iz kreditnih sredstava Svjetske banke putem implementacijske jedinice realizira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, još tri objekta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) dobit će novo, energetski učinkovito ruho, a to su objekti Srednje škole Prozor-Rama, Srednje prometne škole/Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, te Narodnog univerziteta Konjic, u čiju obnovu će biti uloženo preko 1.2 milijuna maraka.

Tim povodom u srijedu su potpisani ugovori između federalnog ministra prostornog uređenja BiH Josipa Martića te predstavnika odabranih izvođača radova, GTR d.o.o. Mostar i zajedničko ulaganje (Joint Venture-JV) Građevinar Fajić d.o.o. Mostar, Staklorad d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar.

Ministar Martić kazao je kako je od početka projekta do danas u obnovu objekata na prostoru HNŽ-a uloženo gotovo 9 milijuna maraka.

"Od 2016. godine pa do danas na području ove županije, mjere energetske efikasnosti implementirane su na 15 objekata u čiju obnovu je uloženo preko 8.8 milijuna maraka. Osim značajnih ekonomskih ušteda, koje na godišnjem nivou iznose nešto više od 1.1 milijun maraka, ne treba zaboraviti ni druge benefite obnove ovih objekata. S jedne strane to je osjetno poboljšanje komfora za korisnike svakog od ovih objekata, a s druge doprinos zaštiti okoliša. Ostvareni rezultati su nam dodatna motivacija za nastavak implementacije Projekta kako bismo smanjili potrošnju u javnim objektima, ali i osigurali ugodniji boravak svim građanima" istaknuo je Martić.

Implementacija mjera energetske učinkovitosti na ovim objektima podrazumijeva radove poput zamjene fasadnih otvora, termoizolacije zidova i krova, zamjene rasvjetnih tijela energetski učinkovitijima, ugradnje novih kotlova na pelet, zamjene energenta i drugih.

Implementacija mjera energetske učinkovitosti dosad je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, u čiju obnovu su uložena 22.4 milijuna maraka. Godišnje uštede procjenjuju se na 2.7 milijuna maraka, a emisija ugljičnog dioksida smanjena je za 3.714 tona godišnje, priopćio je Press Via Media.