Procjenjuje se da će milijun afganistanske djece tijekom ove godine biti pod rizikom od akutne pothranjenosti i mogli bi umrijeti bez liječenja, upozorili su u ponedjeljak iz Međunarodnog fonda za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF), prenosi Anadolija.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore rekla je da je oko 10 milijuna djece širom Afganistana potrebna humanitarna pomoć kako bi preživjeli.

Dodala je da se u Afganistanu oko 4,2 milijuna djece ne školuje, uključujući više od 2,2 milijuna djevojčica.

U priopćenju se navodi da je približno 435.000 djece i žena u ratom razorenoj zemlji, u kojoj su talibani preuzeli vlast, interno raseljeno.

"Ovo je mračna stvarnost s kojom se suočavaju afganistanska djeca i ostaje takva bez obzira na tekuća politička zbivanja i promjene u vladi. Očekujemo da će se humanitarne potrebe djece i žena povećati u narednim mjesecima usred velike suše i, kao posljedica toga, nestašice vode, te razornih društveno-ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 i početka zime", rekla je Fore.

Pozivajući talibane i druge strane da osiguraju sigurnost, iz agencije UN-a, odgovorne za pružanje humanitarne i razvojne pomoći djeci širom svijeta pozvali su na "pravovremen i neometan pristup djeci kojoj je to potrebno gdje god se nalazili."

Iako se mnogi ljudi plaše odmazde i pokušavaju pobjeći iz zemlje, talibani su osigurali rad stranih misija, međunarodnih organizacija i agencija za pomoć.

"Uvjeravam vas da nikome nećemo dozvoliti da učini bilo što protiv vas", rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid na prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja kontrole nad Afganistanom 15. kolovoza.

Grupa je obećala da poštuje ženska prava "u okvirima islamskog zakona".

"One će raditi s nama, rame uz rame. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, želimo ih uvjeriti da neće biti nikakve diskriminacije žena, ali naravno u okvirima koje imamo", rekao je.