Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe 'Prvi hrvatski redarstvenik' u Policijskoj akademiji.

Predsjednik je na svečanosti uručio odlikovanje "Red Nikole Šubića Zrinskog" postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik koju je odlikovao za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

''Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali najviše oni s oružjem. Bez nas bilo bi isto, bez vas ne bi bilo isto''', rekao je Milanović za što je dobio veliki pljesak, prenosi Dnevnik.hr.

Predsjednik je naglasio da je rat gotov.
 


Zločinački pothvat je izmišljotina

''Propala je namjera da se na Haškom sudu ovo pokaže kao udruženi zločinački pothvat. Imali smo i sreće da nijedan naš general nije osuđen za zločinački pothvat koji je jedna glupa i ružna izmišljotina. Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala'', ocijenio je.

Posebno je pozdravio obitelji poginulih i nestalih. Izrazio je žaljenje što priznanje postrojba nije dobila ranije i podsjetio da će dodijeliti odlikovanje brigadama iz BiH koje su spašavale Bihać, ali prije svega Hrvatsku.

''Naš dug časti prema vama i prema njima je odlikovanje. Živjela Hrvatska!, zaključio je predsjednik'', prenosi Dnevnik.hr.

Predsjednik Milanović je nakon svečanosti odgovarao na pitanja novinara koje je zainmalo postoje li sličnosti s Okučanima i majicama HOS-a te najavama da bi se u Kninu moglo dogoditi nešto slično.

Protokol

''Nije to isto. U Okučanima je to bio protokol, ovo je nešto drugo. Ali, bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država. Mogu se oni derati na mene, ali majice neka ne oblače'', izjavio je Milanović.

Novinari su inzistirali što će se dogoditi ako netko u protokolu ipak bude odjenuo spornu majicu s HOS-ovim obilježjima.

''Mislite ako Plenković obuče tu majicu? Neće, neće. U njegovo ime mogu garantirati da neće. Nitko u protokolu neće imati te majice, to su ozbiljni, odgovorni ljudi'', rekao je Milanović.

Komentirao je žustre reakcije na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, u BiH optuženog za ratni zločin.

Izetbegovići 1995. nisu imali problema...

''Što da vam kažem a da ne krene svađa? Najbolje ništa'', rekao je predsjednik, no ipak je odlučio reći nešto više o toj temi.

''Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Delić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima'', rekao je Milanović.