Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nalazi se u Sloveniji na trilateralnom je sastanku sa šefovima te zemlje i Austrije. Novinare je zanimao njegov komentar vezano i za njegove izjave tijekom posjeta Bosni i Hercegovini koje su izazvale burne reakcije u bošnjačkoj javnosti.

‘Tamo sam išao teškim i nezahvalnim poslom koji je moja dužnost. Ja sam hrvatski predsjednik prije svega i nakon svega. Htio sam upoznati svoje prijatelje i kolege, ljude koji o tome nešto znaju, s problemima u BiH. Europi je zajedničko veliko neznanje o BiH kad su u pitanju ljudi ovog ranga. Vrag se skriva u detalju, u ovom slučaju se ne skriva u detalju, vrag je u cijelom tijelu, ali nije neizlječiv. Pravo je Hrvata da sami biraju svoje predstavnike’, rekao je Milanović dodajući kako su to istine koje su same po sebi jasne, prenosi Dnevni.ba.
 
‘Morao sam iskoristiti ovu priliku da ovo kažem, to je moja dužnost. Slažemo se oko zapadnog Balkana, Sjeverne Makedonije i Albanije. Vrlo plastično sam govorio o Sjevernoj Makedoniji, neke stvari su se promijenile. Nitko u Hrvatskoj ne dovodi u pitanje pravo nekih nacija da se zovu tim imenom i da zovu svoj jezik imenom kojim ga žele zvati’, rekao je govoreći o Sjevernoj Makedoniji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković za HRT govorio je o izjavama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića prigodom njegove posjete Bosni i Hercegovini te reakcijama iz BiH koje su nakon toga oslijedile.

‘Stav Vlade i HDZ-a prema BiH, položaju Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda, već je godinama da moraju biti ravnopravni, da se moraju poštovati i slovo i duh Daytonskog mirovnog sporazuma. Problem je od 2006. kada smo vidjeli da su na teritoriju FBiH Bošnjaci Hrvatima izabrali njihovog člana Predsjedništva BiH. To se, nažalost, više puta ponovilo, zadnji put 2018. Ovo što je Milanović govorio sada, mi govorimo već godinama, nema tu ništa novoga. BiH je nama prijateljska, susjedna država kojoj pomažemo i nastavit ćemo i dalje’, kazao je Plenković.

Dotakao se i nužnosti izmjena Izbornog zakona BiH.

‘Na Dubrovnik Forumu razgovarao sam na tu temu s predstavnikom State DepartemetaPalmerom, bivšim predstavnikom u BiH Lajčakom, s budućim predstavnikom u BiH Schmidtom i cijelim nizom sugovornika, i želimo pomoći procese da političke stranke i institucije u BiH, uz pomoć međunarodne zajednici, uključujući i Hrvatsku, pronađu rješenje za pravedniji izborni sustav koji će izbjeći izborni inženjering. To govorimo cijelo vrijeme i ove reakcije nisu ništa novo’, zaključio je premijer Plenković.