Hrvatsku je obranio mali broj dobrih ljudi, među njima i Pume, rekao je danas u Varaždinu hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice 7. gardijske brigade Puma, ističući pritom da je riječ o divovima na čijim ramenima stoje današnji vojnici.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik OS Milanović je rekao da su Pume u Domovinskom ratu sudjelovale od prvog dana te da je zadatak i moralna obveza sviju nas sačuvati ih od zaborava.

Činjenice

"Ljudi o kojima danas govorimo su divovi, stvarni i figurativni, na čijim ramenima stoje i današnji hrvatski vojnici, a u jednom prenesenom značenju i cijela Hrvatska. Vrijeme u kojem se to događalo je bilo ludo i teško vrijeme, bilo je drukčije od današnjega, koje je možda i opasnije od onog, opasnije za svijet, ali ono je vrijeme bilo opasno i potencijalno krajnje pogibeljno za Hrvatsku", rekao je Milanović.

Ponovio je kako Hrvatskoj u to vrijeme nitko nije pomagao.

"Za svaki metak i za svaki centimetar prostora Hrvatska se morala izboriti sama. Ili su bili nezainteresirani ili su odmagali. Ovo su činjenice koje trebamo u svojoj glavi složiti da bismo mogli normalno dalje a da nikoga ne mrzimo jer za to nema razloga i nije pametno, da se nikome ne svetimo", rekao je hrvatski predsjednik i dodao da smo za svoje zasluge, kao i za neuspjehe, zaslužni samo mi.

"I u ratu i u naoružavanju države i u godinama koje su uslijedile te u potucanju po međunarodnim sudovima i tribunalima, gdje je trebalo dokazivati nešto što je svakom s dvije vijuge u glavi i malo zdravog razuma jasno da se nije dogodilo", istaknuo je.

Jedan narod u dvije države

Milanović je rekao i da "Bosanci i Hercegovci shvaćaju, prihvaćaju i spominju da su hrvatski vitezovi poginuli u BiH".

"Stotine njih pale su u obrani Hrvatske, a još više u obrani BiH jer mi smo jedan narod u dvije države i tu drugu državu poštujemo. Neki drugi bi trebali to poštovati malo više jer je ta Hrvatska vojska spasila glavu, dom, ognjište, goli život, ali nažalost, to nije tako", ocijenio je Milanović.

Pripadnicima Puma i njihovim obiteljima vrhovni zapovjednik poželio je sretan Božić te sretnu i zdravu novu godinu, mir u svijetu, prestanak rata i odsutnost globalnog sukoba među najvećima, koji, istaknuo je, snose najveću odgovornost.