Hrvatski predsjednik Zoran Milanović optužio je u ponedjeljak vladu za diktatorski način ponašanja i ponovio da Hrvatski sabor nije nadležan za donošenje odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

"Ambicija nekih ljudi da uzmu svu vlast u zemlji i pretvore je u stranačku diktaturu uvijek je postojala u Hrvatskoj, nekad izraženija, nekad manje izražena", rekao je Milanović na Pantovčaku, dodavši da "osjeća dužnost" da se suprotstavi, pogotovo jer je riječ o djelovanju hrvatske vojske.

Ponovio je da ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nije imao ovlasti preuzeti u Bruxellesu u ime Hrvatske obvezu za sudjelovanje u misiji EUMAM, misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

"Vratio se u Hrvatsku i počeli su me ucjenjivati. Prvo mene, a sad Hrvatski sabor", naglasio je predsjednik na zajedničkoj konferenciji za medije sa slovenskim predsjednikom na odlasku Borutom Pahorom.

Kritizirao je vladu za stvaranje podjela i napomenuo da prvenstveno treba misliti "na hrvatske interese i hrvatsku sigurnost".

Slovenija znala biti legitimno sebična

Dodao je da dosta zemalja članica EU-a, spomenuvši pritom Sloveniju i Austriju, još nisu donijele odluku o sudjelovanju u toj misiji.

Ponovio je da je na snazi kršenje ustava jer ni Hrvatski sabor nije nadležan glasati o tome. "Tu se ne radi samo o formi, već o načinu ponašanja koji je diktatorski", naglasio je Milanović.

"Stvarno mi je neugodno što Pahor ovo mora slušati, ali ja nekog prostora više ni nemam. Ta vrsta kabadahijskog ponašanja je nešto što obilježava ovu vlast, a ovo je krajnji primjer uvlačenja Sabora u sukob iza kojeg stoje nečije osobne ambicije", naglasio je Milanović.

Hrvatski predsjednik se zapitao čemu služe Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost i da se pretpostavlja da se za ovakve odluke sazivaju sjednice tih tijela.

 "To su nacionalne teme. Sigurnosne teme. No za to je potrebna forenzička količina pristojnosti i normalnosti", dodao je Milanović.

Predsjednik je rekao i da rat u Ukrajini treba "odmah završiti" i dodao da on po tom pitanju samo "gleda interes svoje zemlje".

"Slovenija je u vanjskoj politici mnogo puta znala biti legitimno sebična. Gledali ste svoje interese", poručio je Milanović Pahoru. Dodao je da ni Janez Janša "nikad nije bio prljav" prema Hrvatskoj, već samo gledao interes Slovenije.

Austrijska taktička varka

Naveo je Austriju kao primjer zemlje koja vodi "lukavu vanjsku politiku", nakon izjave austrijskog ministra unutarnjih poslova da se šengen ne treba širiti dok ne profunkcionira, što je odjeknulo u Hrvatskoj.

U međuvremenu je austrijski kancelar zajamčio da njegova zemlja neće blokirati Hrvatsku.

"Praktički su zaprijetili da Hrvatska neće ući u šengen. Bilo je jasno da je u pitanju taktička varka. Zašto su to rekli? Jer žele riješiti svoj problem s migrantima, a nitko ih ne želi slušati. Frustrirani su, nezadovoljni jer njihov stvaran problem je Bruxellesu, poput problema Hrvata u BiH", rekao je predsjednik.

Pahor je na pitanje novinara da komentira Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici i ratu u Ukrajini rekao da dugi niz godina poznaje hrvatskog predsjednika te da imaju "zajednička, ali i različita stajališta".

"U više od 30 godina karijere, pridržavao sam se zlatnog pravila: Sugovornik je sugovornik, bio saveznik ili ne", rekao je Pahor.

Milanović je rekao da je novinar doveo slovenskog kolegu u poziciju da ga ocjenjuje kao da je u Supertalentu ili MasterChefu.

Milanović je pozvao novinare da prestanu "manipulirati" s njegovim izjavama o genocidu u Srebrenici i poručio da neće dopustiti da se "čitavim narodima, u ovom slučaju srpskom, nabijaju kompleksi kao što su prethodno oni drugi nabijali Hrvatima radi Jasenovca i tako u krug".