Hrvatski premijer Zoran Milanović drugog dana boravka u BiH posjetio je Franjevački samostan u Gučoj Gori nadomak Travnika, a nakon toga i Hrvatsku bolnicu dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj.

U proteklim godinama Republika Hrvatska izdvojila je značajna sredstva za gradnju i kasnije opremanje bolnice u Novoj Biloj, a tako će biti i ubuduće, kazao je premijer Milanović.

– Ovo je malo više od novca. Ovo je važno za sve ljude ovog kraja, ne samo Hrvate i ulagat ćemo i dalje u to. Iznosi koji se ustvari traže su malo za republiku Hrvatsku, a jako puno za ovaj kraj BiH – kazao je Zoran Milanović.

Tijekom proteklih godina Republika Hrvatska je u Bolnicu u Novoj Biloj uložila 96 milijuna kuna. U razdoblju izgradnje i opremanja od 1995. do 2005. godine uloženo je 75,5 milijuna kuna, a do prošle godine još 17,5 milijuna kuna.

Prema riječima direktora bolnice, dr. Velimira Valjana, ova bolnica ponovo je aplicirala za pomoć Vlade Republike Hrvatske.

– Mi smo i ove godine aplicirali projekat izgradnje šeste lamele kako bi smo napravili jednu cjelinu jer izgrađeno je pet lamela od planifranih osam. Mislimo da je šest lamela za ovakav tip bolnice optimalno. – rekao je prim.dr. Velimir Valjan, direktor Hrvatske bolnice dr. fra Mato Nikolić.

Izgradnjom novog paviljona Bolnica u Novoj Biloj dobila bi još 25 kreveta i imala bi 175 kreveta što je optimalno za bolnicu ovog tipa prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

To bi omogućilo i zapošljavanje novih radnika jer je u posljednje vrijeme evidentan trend odlaska liječnika i medicinskog kadra s ovog područja u zemlje Europske Unije.

U sklopu posjeta Hrvatima Središnje Bosne premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je i u Jajcu, gdje je razgovarao s čelnicima te općine te posjetio Franjevački samostan sv. Luke. Tijekom susreta ukratko smo upoznali hrvatskog premijera o stanju u našoj općini, od demografske strukture, gospodarskog stanja do pitanja obnove stambenih jedinica u našoj općini, ali i mogućnošću Hrvatske da nam u toj obnovi pomogne – kazao je u izjavi za Fenu načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Kako je pojasnio Hozan, u zadnjih nekoliko godina pomoć u obnovni stambenih jedinica, ponajprije hrvatskom stanovništvu u toj općini, je izostala, dok je u godinama neposredno nakon rata bila jako značajna.

– Od 2008./09. godine ta pomoć gotovo da ne postoji osim u nekim manjim iznosima i nekim infrastrukturnim projektima – kazao je Hozan.

On je dodao kako je hrvatski premijer obečao, kada je u pitanju obnova stambenih jedinica, da će se s time “pozabaviti” i da će pomoći kako bi projekt obnove bio u cijelosti u realiziran.

Nakon razgovora s lokalnim čelnicima u Jajcu, hrvatski premijer Milanović posjetio je Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu, čime je završen njegov dvodnevni radni posjet BiH./HMS/