Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana Grada. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara.

Milanović kaže kako ne vjeruje da će se sresti s Nancy Pelosi jer ona sutra već odlazi iz Hrvatske, prenosi N1.

"Ne mogu i to je to"

"Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada", govori Milanović na pitanje je li on tražio sastanak, a Amerikanci ga odbili. Dodaje i da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan.

Na susretima Krimske platforme neće sudjelovati jer "ne zna je li pozvan, ne za što je to i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati".

"To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem", kazao je.

"Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati", istaknuo je Milanović.

Komentirao je Milanović i eventualnu obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

"Crta preko koje ne dopuštam"

"Očekuje se da obučavamo njihove vojnike… Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć. To je stvar o kojoj odlučuje Vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuješ od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava. Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači sudjelovanje u ratu", kazao je Milanović dodajući i da ratno stanje pravno ne postoji, ali de facto postoji.

"To je crta preko koje ne dopuštam", kaže predsjednik.

"To nisu vojna pitanja, nego pitanja sudbine i sigurnosti jedne države, ljudi koji ovdje očekuju najbolji život", kaže predsjednik dodajući kako je uvjeren da radi ispravno i da je na onoj strani povijesti koja je nama važna, "našoj strani povijesti".

"Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu", zaključuje.

"Ta Krimska incijativa se vodi oko Ukrajine. Na kraju će SAD i Rusija morat sjesti", rekao je. Kaže da ne zna što se radilo zadnjih godina.