''To u BiH na jedan način za nas ne znači ništa. Na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas'', rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović novinarima u Splitu gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice.

Preleti

"Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I što se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su'', rekao je Milanović komentirajući prelete američkih zrakoplova kao reakciju na obilježavanje Dana Republike Srpske u Banja Luci.

Milanović kaže kako se to nije dogodilo jednom te da se stalno to događa.

''Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak (Zukan Helez, op,a.) je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dva tjedna kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS-a da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH'', rekao je.

Podsjetio je kako je Hrvatska tražila da se uključi u mirovnu misiju Altea jer je Hrvatska članica NATO-a.

Mogu što hoće

''Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davati svoje ljude u Afganistan...", rekao je Milanović.

"Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca, ovog trenutnog ministra vanjskih poslova", rekao je Milanović i naveo kako Hrvatska ima svoj ponos i interese.

"Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu što hoće. A što Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bismo mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je u redu", rekao je Milanović.

Podsjetimo, inicijativu da se Hrvatska uključi u mirovnu misiju u BiH dočekali su na nož bošnjački političari što je dugo bila tema u političkoj javnosti BiH.

S druge strane, prelet američkih zrakoplova kao nekakav znak upozorenja na retoriku Milorada Dodika također je izazvao buru negodovanja budući da je članica Predsjedništva BiH tvrdila kako oni nemaju nikakvu dozvolu za prelet.