Kandidat za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović otkrio je danas novinarima da ne planira posjetiti BiH u sklopu kampanje.

“U BiH neću ići jer nije uparivo s mojim načinom i svime što sam govorio do sada. Mislim da oni u Bosni znaju tko bi im prvi skočio u pomoć kad nešto treba, ali ova prljava svakodnevna politika i ono što HDZ tamo radi već 30 godina je nešto u čemu ne mogu sudjelovati”, prenijela je Hina riječi predsjedničkog kandidata.

On je danas boravio u Krapini gdje je održan jedan od skupova u sklopu kampanje za ove izbore.

Osim toga, Milanović je govorio i o dosadašnjim troškovima kampanje, a po njegovim riječima, potrošio je oko milijun kuna, odnosno, malo više od 250 tisuća maraka.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj bit će održan 22. prosinca, a uz nekadašnjeg premijera i predsjednika najjače oporbene stranke u Hrvatskoj, kandidati su i aktualna predsjdnica Kolinda Grbar Kitarović koju podržava HDZ, glazbenik Miroslav Škoro kao neovisni kandidat, europski zastupnik Mislav Kolakušić, zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Pernar i drugi.

Analitičari i predizborna istraživanja blagu prednost daju Milanoviću i Grabar Kitarović te se očekuje da će oni ići u drugi krug izbora koji će biti održani nakon Nove godine.

Inače, u Hrvatskoj se održavaju dva kruga izbora za predsjednika države ako u prvom krugu nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova onih koji su pristupili izborima.

Nakon Franje Tuđmana, predsjednici Hrvatske do sada su bili Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović čiji mandat traje trenutno, javlja BHRT.