Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u kako se suzdržava od davanja komentara o koronavirusu jer smatra da bi svojim intervencijama unio pomutnju, ali je uvjeren kako Vlada do sada nije napravila ni jednu grešku.

"Razgovaram s premijerom, s njegovim potpredsjednikom koji je na čelu stožera. Informiran sam o svemu, i mislim da do sada nije napravljena nijedna greška. Ukoliko nije napravljena nijedna greška, da, to jesu pravi potezi", kazao je.

Pristup rješavanju ovog problema, i nošenja s ovim izazovom nije isti u svim državama, dodaje, čak neovisno o njihovom ekonomskom stepenu razvoja, tradiciji, kulturi epidemiologije javnog zdravstva, piše jutranji.hr.

"U ovoj cijeloj, za sada neugodnoj ali nadam se ne i toliko nesretnoj priči, igra faktor sreće", naveo je te izrazio bojazan da nikada nećemo saznati šta se točno dogodilo u sjevernoj Italiji i gdje je napravljen prvi propust, pa će stoga i analize biti puno teže provedene.

On kaže da kad vidimo što se dogodilo u državi koja je toliko razvijena i bogata, onda vidimo da je i faktor sreće jako važan, ali i permanentno djelovanje, analiziranje...

"Društvena distanca koju trebamo držati, nismo na to navikli, nismo tako formirani, ne živimo takav život. Ljudi će se morati, naročito u sljedeće dvije sedmice, malo povući u svoj nukleus, u obitelj, ići manje van, to se ne može potpuno zaustaviti, ali trebat ćemo se manje družiti i komunicirati, to je realnost", kazao je.

Novi predsjednik dotaknuo se i teme masovne kupovine građana koji u supermarketima diljem Hrvatske pustoše police.

"Jer ako to neće učiniti onda će morati češće izlaziti iz kuće, prema tome dobro je da u dva tri dana nakupuju što je moguće više, to nije panika. U ovom slučaju ako je cilj da držimo socijalnu distancu, onda moramo stvoriti uvjete za nekakav život u zatvorenom, izoliranom, intimnom prostoru, sa svim ograničenjima koja tu postoje. Nažalost tako je", kazao je.