Šef SDP-a razgovarao je s najužim vodstvom o svojoj odgovornosti za neuspjeh. Tijekom večeri je odlučio da se zasad neće povući s čela stranke

Zoran Milanović nije uspio i jedino pitanje koje se sinoć stalno provlačilo među većinom “običnih” SDP-ovaca u stožeru stranke u zagrebačkom MSU-u jest hoće li već danas podnijeti ostavku?

- Ako rezultati budu ovakvi, kakvi su sada, onda nema druge - komentiralo je sinoć više SDP-ovaca još dok nisu bila svjesni da će takvi rezultati ostati...

Kako nam je sinoć potvrdio jedan od bliskih suradnika Zorana Milanovića, predsjednik SDP-a je s najužim vodstvom stranke razgovarao o svojoj odgovornosti za izborni neuspjeh. Milanović je tijekom večeri odlučio da se neće povući s čela stranke i objaviti to prilikom obraćanja nakon ponoći, ali bi takvo nešto mogao objaviti već za tjedan dana.

Međutim, to nije sinoć nagovijestio u svojoj izjavi u 30 minuta iza ponoći, kada se pojavio u zgradi MSU i kada je nakon obrađenih više od 50 posto biračkih listića bilo potvrđeno da Narodna koalicija uvjerljivo gubi izbore i da će Vladu najvjerojatnije sastavljati HDZ i Most..

Mjeseci eksperimenta

- Osam mjeseci smo svjedočili eksperimentu, ali više to tako ne može ići. Jako malo je ljudi izašlo na izbore, a mi se moramo pitati koliko smo za to odgovorni. Pričekajmo da se prebroje glasovi pa ćemo razgovarati. Hrvatskoj treba stabilna Vlada. Dali smo sve od sebe, ali očito smo mogli bolje - rekao je Zoran Milanović.

- Kada budu objavljeni rezultati i ovisno o njima će se i o tome razgovarati - rekao nam je pak kasno sinoć jedan od članova Predsjedništva SDP-a.

Nakon najduže kampanje u povijesti, nakon što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović oko sebe okupio najširu koaliciju sastavljenu od SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a, a s druge strane je HDZ išao samostalno na izbore, i nakon što je HDZ bio odgovoran za pad svoje Vlade nakon samo pet mjeseci, u stranci su očekivali ispočetka 10, a poslije barem šest mandata više od HDZ-a. Na kraju, rezultat se preokrenuo u HDZ-ovu korist i SDP i njegova Narodna koalicija su izgubili izbore.

Razočaranje među prisutnim SDP-ovcima se nije moglo sakriti.

Iako je Narodna koalicija zakupila grandiozni MSU, gdje su 2011. slavili uvjerljivu pobjedu, ovaj put nije bilo optimizma, a kamo li slavljeničke atmosfere. Pripremljene hrvatske zastavice s kojima su SDP-ovi volonteri trebali mahati proslavljajući pobjedu, ostale su neiskorištene na stolovima. Glazba je svirala, ali nikome nije bilo do plesa. No, nije bilo ni očajavanja. Samo razočaranje što nisu uspjeli birače uvjeriti da smo, kako oni kažu, u proteklom periodu imali jednu od najgorih Vlada, sastavljenu od Mosta i HDZ-a, koja se brzo i raspala. SDP na kraju nije to iskoristio. No, tješe se razmišljanjima da ni ta nova eventualna Vlada između Mosta i HDZ-a neće dugo potrajati, pa da bi mogli imati nove izvanredne parlamentarne izbore kada i lokalne, u svibnju iduće godine. U SDP-u kažu kako će se sigurno Most ponašati kao oporba ako slože Vladu s HDZ-om jer im predstoje lokalni izbori na kojima će se u mnogim sredinama, a posebno u Dalmaciji, boriti s HDZ-om. No, pitanje je hoće li to biti baš tako. Jer tko će onda na sebe opet preuzeti odgovornost za još jedan neuspjeli eksperiment.

Zanimljivo razmišljanje dao je jedan od članova Predsjedništva SDP-a, rekavši kako će HDZ vjerojatno iskoristiti situaciju dok se SDP bude bavio unutarstranačkim izborima i traženjem novog predsjednika kako bi raspisao prijevremene izbore i učvrstio vlast bez Mosta, nešto slično kao što je Aleksandar Vučić napravio u Srbiji.

A u stožeru SDP-a izborna večer je počela optimistično. Najavljivala se pobjeda s oko šest mandata prednosti. Sve je bilo organizirano za slavlje. Čak je i hrana ovaj put bila izvrsna, što nije bio slučaj kod prošlih izbora.

A onda prvi šok. Izlazne ankete dale su im prednost od samo jednog mandata. Most je bio na 11, Živi zid na sedam, a Milan Bandić na dva. Već tada je bilo jasno da vjerojatno neće moći sastaviti Vladu.

Slijede pregovori

- Čekaju nas pregovori s izvjesnim završetkom - tako je prve izlazne ankete glasanja komentirao jedan član Predsjedništva SDP-a, koji očito, kao i većina stranačkih čelnika, već tada nije baš bio uvjeren da će SDP nakon ovih izbora sastavljati Vladu.

Izjednačeni rezultat HDZ-a i SDP-a, prema prvim izlaznim anketama, nije dobro dočekan u stožeru Narodne koalicije, no nisu tek tako gubili nadu, iako se i ta prednost nakon samo sat vremena izgubila pa su oko 20 sati HDZ i SDP prema anketama bili izjednačeni.

Neslužbeni rezultati malo nakon ponoći potvrdili su neuspjeh Zorana Milanovića i njegove široke koalicije koju je okupio oko SDP-a. Ti prvi rezultati su bili takvi da je HDZ u prednosti pred SDP-om bio za čak 10 saborskih mandata (61:54). (jutarnji.hr)