Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, rekao je u ponedjeljak da je odnos Europske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH "neprijateljski" i prozvao premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se "nije htio zamjeriti" Europskoj komisiji, izvijestila je Hina.

"Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ - neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega itko u Bruxellesu razbija glavu", rekao je Milanović.

Dodao je da su upravo zato Plenković i "njegovi sluge" imali lak zadatak da to riješe", ali se hrvatski premijer "nije htio zamjeriti" predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen za koju je rekao da "iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel" koje se bivša njemačka kancelarka "htjela otarasiti".

"Smije li to netko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokracije koja je vladala. Jesmo u komunizmu? Je li to zabranjeno reći", rekao je je Milanović.  

Između ostalog, ponovio je kako neće još dugo biti predsjednik već će biti premijer te je dodao da neće inicirati promjenu načina izbora predsjednika Republike jer za to neće imati legitimitet.

"Neću. Zato što neću imati tu razinu političke moći. Nisam član stranke, nisam predsjednik stranke, u te stvari se ja više neću miješati, neću imati legitimitet. To će morati netko drugi ", kazao je Milanović upitan namjerava li inicirati promjenu načina izbora predsjednika države.