U povodu 9. svibnja - Dana Europe i obilježavanja Dana Europe u Bosni i Hercegovini, izaslanstvo Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini na čelu s predsjednikom Predragom Praštalom i potpredsjednikom Stefanom Milićem uručit će u srijedu, 17. svibnja, u zgradi Gradske uprave Grada Zagreba zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću najveće priznanje tog pokreta - "Orden građana BiH i Europskog pokreta".

"Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, iako je značajan dio svog životnog i radnog vijeka proveo i provodi u Hrvatskoj, gdje je do sada obavljao niz značajnih i odgovornih društveno-političkih funkcija, nikada nije zaboravio, niti zanemario svoju rodnu zemlju, potrebe i interese običnih ljudi, te uvijek čini maksimalne napore na prijateljskom i partnerskom povezivanju naših država, društava i naroda", priopćili su iz Europskog pokreta u BiH.

Ističu kako se Orden građana i Europskog pokreta u BiH zagrebačkom gradonačelniku dodjeljuje za njegovo dugotrajno i konstantno angažiranje, podršku i lobiranje u korist Bosne i Hercegovine u procesu društvenih i europskih integracija. Priznanje se dodjeljuje i za razvoj i podršku izgradnje dobrosusjedskih odnosa, zatim njegovanja prijateljstva, procesa pomirenja i boljeg razumijevanja naroda u ovom dijelu Europe, kao i podršku regionalnom partnerstvu i suradnji država i lokalnih zajednica zapadnog Balkana, te posebno razvoju privredne i društvene suradnje Grada Zagreba, Republike Hrvatske i BiH i lokalnih zajednica u BiH.

''Iako je Milan Bandić rođen u BiH, a živi i radi u Hrvatskoj, gradonačelnik Zagreba je s pravom "nacionalno dobro" šire regije i najbolji primjer i predvodnik kozmopolitskog duha, kojim je u protekla gotovo dva desetljeća u značajnoj mjeri obogatio i dao nemjerljiv doprinos napretku, šarmu i multikulturalnosti Zagreba, koji je u periodu Bandićevih pet proteklih mandata iz regionalne izrastao u svojevrsnu europsku metropolu, na ponos svih žitelja glavnog grada, ali i Hrvatske u cjelini'', navodi se u priopćenju.

Uručenju priznanja nazočit će i predstavnici Europskog pokreta Hrvatske.

Orden Europskog pokreta u BiH je najviše i najveće priznanje tog pokreta i dodjeljuje se zaslužnim pojedincima iz BiH i svijeta koji su svojim radom i aktivnostima doprinijeli ubrzanju europskog puta BiH.

Europski pokret u BiH osnovan je 2006. godine i svojim je djelovanjem do današnjih dana postao lider civilnog društva u procesu europskih integracija BiH. Europski pokret u BiH je pridruženi član Međunarodnog Europskog pokreta sa sjedištem u Bruxellesu, koji okuplja više od 40 nacionalnih organizacija iz cijele Europe.

Polazeći od suštinskog opredjeljenja za što je moguće skorije priključenje BiH i cijele regije Europskoj uniji, EP u BiH ima za cilj da u tom procesu aktivno sudjeluje u prvom redu stvarajući uvijete za stvaranje najšireg mogućeg konsenzusa o europskoj budućnosti zemlje i regije.