Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije u utorak je u zgradi Vlade HBŽ u Livnu organiziralo sastanak o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini i njenoj mogućoj refleksiji na područje Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Sastanku su nazočili načelnici i predstavnici općina – grada Livna, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, Vasilija Broćeta, ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević i ravnatelj policije u MUP-u Hercegbosanske županije, Ilija Jakić.

Resorni ministar Darinko Mihaljević na sastanku je nazočne upoznao sa svim informacijama o migrantskoj krizi i svemu onome na što ona može utjecati.

U sveobuhvatnoj raspravi, navode, predstavnici lokalnih zajednica izrazili su veliko nezadovoljstvo radom državnih institucija, posebice Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ureda za strance BiH.

O nekontroliranoj migrantskoj krizi koja mora biti problem države sudionici sastanka su zauzeli jedinstven stav i donijeli Zaključak u kojem su usuglasili da lokalne zajednice u Hercegbosanskoj županiji ne mogu ispuniti standarde niti imaju kapacitet za privremeni smještaj migranata, da se mora poštovati vladavina prava, povećati sigurnost ljudi i zaštita imovine, povećati i dati potporu radu policije i pojačati kontrolu granice.

U tom kontekstu bit će urađena zajednička izjava koju će potpisati načelnici svih općina u Hercegbosanskoj županiji: Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova i gradonačelnik grada Livna.