Microsoft je prije deset godina objavio futuristički nadahnuti kratki video uradak naslovljen "Microsoft u 2019." u kojem je pokušao predvidjeti u kojem će se smjeru, i koliko brzo, tehnologija razvijati u narednom desetljeću. Kako smo upravo zagazili u 2019. godinu red je da se prisjetimo ovih predviđanja i pogledamo koliko su bila točna.

Prije deset godina u široku upotrebu su tek pomalo počeli ulaziti ekrani osjetljivi na dodir, i to na mobilnim telefonima i tabletima. Microsoft je ovaj trend tada ekstrapolirao na sve ostale slučajeve pa se u ovom videu prikazuje cijeli niz uređaja koji na sebi imaju touchscreen ekrane, čak i one prozirne ili tanke poput papira – što, vidimo, danas nije slučaj.

Moglo bi se reći tek da su u segmentu zaslona pogodili da će mobilni uređaji u 2019. dolaziti s ekranima sa zaobljenim uglovima. Notch ili otvor za kameru nekog drugog oblika naravno na njima nisu predvidjeli, piše Bug.hr.

Mobiteli sa samo ekranom preko prednje strane prikazani su u ovom videu, ali u Microsoftovoj viziji liče na kreditne kartice ili preklopne novčanike – što je trend koji bi se mogao pojaviti uskoro ali nije niti blizu tada predviđenom konceptu.

Međusobna povezanost svih uređaja koji nas okružuju, od namještaja, posuđa, rokovnika i slično, polako se približava, ali sasvim je izvjesno da u 2019. ništa od toga neće raditi glatko i jednostavno kako je to Microsoft 2009. godine izmaštao u ovom idealnom scenariju, ma kako brzo tome namijenjene 5G mreže i druge tehnologije napredovale.