Microsoft je u potrazi za efikasnijim hlađenjem svojih servera proizveo podvodni centar za obradu podataka koji je potopio u Atlantski ocean, pored škotske obale.

Naime, podatkovni centri notorni su po golemoj količini topline koju proizvode svojim energetski zahtjevnim radom, zbog čega ih internetski provideri često smještaju u hladnije zemlje kako bi uštedjeli na računima za hlađenje.

864 servera s 27,6 petabajta memorije

Microsoft se sada dosjetio novoj, revolucionarnoj metodi hlađenja pod vodom, s kojom eksperimentira zadnjih pet godina. Prethodno je potopio podatkovni centar pored obale Kalifornije na pet mjeseci u 2015.

Novi podatkovni centar koji je smješten na dnu Atlantskog oceana pored škotske obale sadrži čak 864 servera na kojima je dostupno 27,6 petabajta memorije. To je, kako piše tehnološki portal The Verge, dovoljno za pohranu oko pet milijuna filmova, a centar ima računalnu snagu nekoliko tisuća vrhunskih PC-ja.

Centar će u Atlantiku ostati sljedećih pet godina, a pokreću ga podvodni kabel i obnovljiva energija s obližnjeg Otočja Orkney.

Projekt je nazvan Natick, a Microsoft se nada da će kroz eksperiment dobiti korisne informacije o njegovom dizajnu i operativnim troškovima kako bi doznao može li ovaj tip podatkovnog centra ući u široku primjenu diljem svijeta.