Još otkad su Windowsi 10 stigli u srpnju 2015. Microsoft se morao nositi sa zabrinutošću i sumnjičavošću o količini i vrsti podataka koje sakuplja od svojih korisnika. Razni autoriteti i zagovornici privatnosti također su izrazili svoju zabrinutost, no u posljednjih nekoliko mjeseci Microsoft je postao daleko otvoreniji po pitanju rasprave o toj tematici, donosi tportal

Uz neminovan dolazak nove nadogradnje Windows 10 Creators Update, Microsoft je objavio informacije o sakupljanju podataka putem svog OS-a, predstavivši puno više detalja o samom procesu. 'Prvi put smo objavili cjelovitu listu dijagnostičkih podataka sakupljenih na osnovnoj razini', izjavio je šef grupe za uređaje i Windowse Terry Myerson. 'Individualne podatkovne točke koje se odnose na određeni događaj su sakupljene i imaju ime 'događaji' (events). Oni se dalje organiziranju u dijagnostička polja. Također radimo detaljniji pregled podataka koje sakupimo od korisnika, a koji daju osnovnu i cjelovitu dijagnostiku.'

U slučaju da niste na početku skopčali o čemu se radi - Microsoft nudi cjelovite podatke o svojem osnovnom sakupljanju podataka, no još ne daje razinu detalja o podacima koje je dobio od onih koji su dali punu telemetriju, što znači da dobivamo generalizirani oblik izvješća.

Myerson je naglasio kako je Microsoft 'posvećen transparentnosti i privatnosti korisnika' te tvrdi da kompanija i dalje procjenjuje vrste podataka koje mora sakupiti.

Microsoft također uvodi složeniju kontrolu nad privatnošću koja je bila najavljena još u siječnju. Ove promjene slijedile su istragu koja je počela 2015. u Švicarskoj. Među ostalim problemima koje je istaknula, ona je potvrdila da Windowsi 10 sakupljaju priličnu količinu podataka a da o tome propisno ne informiraju korisnika. Myerson tvrdi da je to samo dio novog sustava privatnosti naglasivši da će 'svi dobiti priliku (temeljito) podesiti svoje postavke o privatnosti', uz jasnije objašnjenje što koja postavka zapravo radi.
 

Postojeći vlasnici Windowsa 10 koji ga nadograde, tj. stave Creators Update vidjet će novi izbornik za privatnost. Svaka od stavki bit će uključena ili isključena ovisno o njihovim dosadašnjim postavkama. Evo kako će ekran izgledati svima onima koji su sve imali na 'uključeno'.

Primjera radi, evo ekrana sa svim postavkama namještenim na 'isključeno'. Obratite pažnju na to da se svaka stavka može posebno izabrati te kako točno opisuje što korisnik time zapravo čini.

Korisnici će moći podesiti sve te postavke u bilo kojem trenu putem postavki u Windowsima 10.

Također, kao što su već jednom naglasili, postoji još jedan korak za postavke PC-ja na koji stavljate svježu instalaciju Windowsa 10, nudeći korisniku istu skupinu opcija za privatnost. Najbitnije je, bar ovog puta, to što vas operativni sustav neće ponukati da preskočite podešavanje opcija privatnosti 'brzom instalacijom', već će vam sve ponuditi uz opciju da o svakoj stavci saznate više.