Tehnološki div Microsoft hrli prema 1 bilijunu dolara ukupne tržišne vrijednosti dionica, a sve zahvaljujući jednom čovjeku o kojem sada bruje svi svjetski financijski mediji. Indijac Satya Nadella, direktor tvrtke i prvi čovjek koji se usudio “imati glavu u oblacima”.

Dolaskom u fotelju direktora kompanije 2014. godine, već je uvodnim govorom uzburkao inače ustaljenu svakodnevicu Microsoftovih programera,  prepričao je John Thompson, predsjednik Microsofta, za CNBC.

- U svijetu se sve okreće oko clouda (oblak za pohranu)  –  kazao je tada Nadella, preuzimajući funkciju od bivšeg direktora Stevea Ballmera, ni jednom riječju ne spominjući Windowse, Microsoftov operativni sustav i glavno oružje još od vremena Billa Gatesa.

Po svemu sudeći, ostao je dosljedan tom planu i u narednim godinama cijeli sustav okrenuo naglavačke. Umjesto da i dalje gura Windowse, Microsoftov proizvod broj jedan, on ih je nježno pogurao sa strane i krenuo s Officeom 365.

- Dobio sam dojam da Windowsi ne zauzimaju središnje mjesto u njegovom budućem planu – napisao je novinar The Vergea u intervjuu s Nadellom još prije mjesec dana. Umjesto da se trudi da Windowsi budu na svakom uređaju, kao što je to činio Steve Ballmer, on pokušava napraviti Windowse koji se mogu povezati sa svakim uređajem, konstatirao je.

Nadella je napravo upravo to. Povezao je sve Microsoftove usluge, a poduzećima koja koriste njihove proizvode poput Officea 365 ponudili bi i još jednu povezanu uslugu - Microsoft Azure, njihov oblak (cloud), servis za pohranu. Bio je to pun pogodak jer je prodaja Azurea, prema prošlotjednom izvješću, porasla za 89 posto u odnosu na lani, a već sada zauzima 16 posto udjela u globalnoj cloud infrastrukturi. Sve upućuje na to da je Nadella pronašao rudnik zlata i da bi Azure, oblak za pohranu mogao postati Microsoftov budući “core-business”.

Tome u prilog govore i prognoze nekih analitičara koji očekuju veliki bum cloud industrije u godinama koje dolaze.

- Tržište cloud usluga utrostručit će se do 2022. godine, s trenutnih 97 milijardi dolara, na 314 milijardi. Zadrži li Microsoft svoju poziciju, pripast će mu veliki dio tog kolača – rekao je Brent Bracelin, analitičar iz KeyBanc, američke banke za U.S. News.

Rekordni prihodi

Premda je Microsoft trenutno “kratak” s 800 milijardi dolara u tržišnoj kapitalizaciji, prošlotjedni izvještaj u kojem je direktor Nadella otkrio rekordan prihod od preko 100 milijardi dolara u 2017. godini, ohrabrio je brojne optimistične prognoze. Posebno optimističan bio je Keith Weiss iz Morgan Stanleya, američke investicijske banke koji vjeruje da će Microsoft magični miljokaz od bilijuna dolara preskočiti do 2020. godine.

Microsoft je lanjskim poslovnim rezultatima ostvario najveći godišnji prihod u povijesti kompanije, ali i ušao u utrku s nedodirljivim Appleom i Amazonom, za koje se do sada vjerovalo da će prvi do bilijuna.