Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (AGCM) objavio je da je Meti izrekao novčanu kaznu od 3,5 milijuna eura zbog propusta u upravljanju korisničkim računima na Facebooku i Instagramu, istaknuvši prikupljanje osobnih podataka za komercijalne svrhe i nejasne informacije o mogućnosti prigovora na suspenziju

Instagram nije odmah izvijestio korisnike da će prikupljati njihove osobne podatke za komercijalne svrhe, objasnio je regulator u priopćenju objavljenom u utorak.

Meta nije precizirala ni donosi li odluke o suspenziji korisničkih računa na Instagramu i Faceboku na temelju automatizirane ili 'ljudske' analize, naglasio je AGCM, dodajući da korisnici nisu dobili ni informacije o mogućnostima ulaganja prigovora, javlja Hina.

To znači da nisu znali trebaju li uložiti prigovor sucu ili 'vansudskom tijelu za rješavanje sporova', pojasnili su regulatori, istaknuvši i kratak, 30-dnevni rok za podnošenje prigovora.

Kompanija je tijekom postupka regulatorne provjere obustavila spornu praksu, dodali su regulatori. Meta je istaknula da uvela izmjene za talijanske korisnike u kolovozu prošle godine.

'Još smo jasnije naveli kako koristimo podatke za prikazivanje personaliziranih oglasa na Instagramu i korisnicima ponudili dodatne informacije i opcije ulaganja prigovora na moguću suspenziju računa', rekao je glasnogovornik kompanije. 'Ne slažemo se s odlukom AGCM-a i proučavamo moguće mjere', dodao je.