Ako već niste, uskoro ćete dobiti obavijest o promjeni pravila privatnosti u aplikacijama i na servisima koji su u vlasništvu Mete. No, ne svima. Iako su pravila promijenjena za Facebook i Instagram, WhatsApp i još neki servisi nisu doživjeli istu sudbinu.

Iz Mete su poručili kako je do promjene došlo kako bi korisnici lakše razumjeli kako se njihovi podaci prikupljaju i za što se koriste. Prema novim pravilima, Meta "neće smjeti prikupljati, koristiti ili dijeliti korisničke podatke na nov način".

Što to točno znači, nije precizirano. Na službenom blogu je glavni šef za privatnost u Meti, Michel Protti istaknuo kako je u novim pravilima navedeno kad Meta može onesposobiti ili ukloniti korisnikčki račun, ali i što se točno događa s podacima kad je račun obrisan. Također, naveo je i kako će u novim pravilima biti navedeno više detalja o trećim stranama s kojima Meta dijeli podatke te kako su ti podaci dijeljeni među različitim proizvodima.

No, zato je korisnicima dana opcija kontrole kako će njihovi podaci biti obrađivani, javlja Zimo.

Nove postavke trebale bi dati korisnicima više kontrole nad time tko vidi njihove objave, a postavke koje su regulirale prikazivanje oglasa sad se nalaze na jednom mjestu.

Kad korisnici dobiju obavijest, ne moraju napraviti ništa, iako bi bilo preporučljivo da pročitaju nova pravila kako bi znali što se s njihovim podacima događa. Oni koji se s njima ne slažu, ističu iz Mete, "slobodno mogu napustiti naše servise".

Dodaju kako će nova pravila stupiti na snagu 26. srpnja, što daje dovoljno vremena korisnicima da vide što se mijenja i odluče hoće li ostati ili otići.