Plaćene verzije aplikacija trebale bi osigurati da se podaci o korisnicima ne prikupljaju niti se prikazuju oglasi, no trebale bi i dalje postojati i besplatne verzije s oglasima, unutar EU.

Unatoč tome što svoje poslovanje temelji na oglasima i analizi korisničkih podataka, Meta bi mogla ponuditi plaćene verzije Facebooka i Instagrama korisnicima u Europi koje ne bi trebale prikazivati oglase.

S obzirom da Meta svoje poslovanje temelji upravo na ponudi besplatnih usluga društvenog umrežavanja i prodaju njihovih podataka tvrtkama koji žele doprijeti do te publike, upravo bi opcija plaćanja radi izbjegavanja oglašavanja bila pravi primjer kako je potrebno promijeniti način poslovanja i prilagoditi ga u skladu s pravilima o privatnosti podataka na određenim tržištima, kao što je Europska unija, prenosi Bug.hr.

Omogućavanje korisnicima da izaberu između besplatne i plaćene verzije Facebooka i Instagrama moglo bi ublažiti zabrinutost Europske komisije o kršenju prava na zaštitu podataka prema Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR).

Ipak, još uvijek nije određeno koliko bi plaćene verzije trebale koštati niti je Meta dala službeno pojašnjenje, prenosi New York Times.