Lionel Messi s tri gola kod Deportiva za pobjedu Barcelone (4:2) nije samo potvrdio osvajanje španjolskog naslova prvaka za svoju momčad, nego je i od Mohameda Salaha preuzeo vodstvo u poretku za Zlatnu kopačku.

Nagrada se na kraju sezone dodjeljuje za najboljeg strijelca u europskim ligama.
 
Egipatski Messi, kako zovu Salaha, do gostovanja Barce kod Depora bio je vodeći s 31 golom u Premier League, dok je pravi Messi imao 29 zgoditaka u La Ligi.
 

 
Ali navedenim hat-trickom za trijumf na Riazoru Messi je prešao u vodstvo u lovu na Zlatnu loptu, s jednim golom više (32/31) u odnosu na Salaha.

Dva su razloga zašto će gotovo sigurno zadržati vodstvo i osvojiti prestižnu golgetersku nagradu, za koju je Cristiano Ronaldo rekao da mu je draža od Zlatne lopte.
 
Messi do kraja sezone osim gola prednosti ispred Salaha ima i dvije prvenstvene utakmice više (4/2) za igrati.
 
Drugi razlog je što Salahu prijeti optužnica, a zatim i suspenzija zbog nasilničkog ponašanja. Ako se eventualna optužba potvrdi, najbolji igrač Liverpoola bio bi prema engleskim pravilima automatski suspendiran na tri utakmice. Što bi značilo da propušta obje prvenstvene utakmice do kraja ove sezone, kao i prvu utakmicu Premiershipa sljedeće sezone.
 
Tako bi ostao bez prilike dostići i prestići Messija u utrci za Zlatnu kopačku
 
Salahu kazna prijeti jer je prije poluvremena subotnje utakmice sa Stokeom (0:0) rukom pokušao udariti suparničkog braniča Bruna Martinsa Indija.
 


Sudac Andre Marriner nije vidio incident, ali u eri kada se utakmice snimaju desecima kamera, a stotine tisuće gledatelja dežuraju kako bi napravili snimku spornog trenutka i postavili je na internet, ništa ne može proći neopaženo.
 
Engleski nogometni savez je putem društvenih mreža doznao za Salahov incident, a u slučajevima kao što je ovaj moguće je naknadno kažnjavanje igrača na osnovu videosnimke.
 
Ali o tome hoće li doći do kazne odlučuje tročlana komisija sastavljena od bivših sudaca, nakon što oni pogledaju snimku sporne situacije.