Bivši predsjednik susjedne Hrvatske Stjepan Mesić pisao je izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu o našoj zemlji.

Mesić u pismu koje objavljuje Nacional iznosi prijedlog kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne nacionalnom principu, što je suprotno onom što zagovara državni vrh Hrvatske.

"Poštovani gospodine izabrani predsjedniče, iako je moj mandat predsjednika Republike Hrvatske završio prije deset godina, još uvijek pratim događanja kako u regiji tako i u svijetu. Drago mi je što vidim (iz novinskih izvještaja) da će vaša buduća administracija posvećivati puno više pažnje Jugoistočnoj EUropi, a posebno Bosni i Hercegovini. Napokon", navodi se između ostalog u pismu.

U Mesićevom pismu navodi se želja da Sjedinjene Države i EUropska unija pomognu BiH "da profunkcionira kao funkcionalna država".

Iako je Mesić politička prošlost ipak želi nauditi hrvatskom narodu u BiH kojeg u dva svoja mandata nije niti jednom posjetio a niti je bio primljen u one krajeve gdje žive Hrvati. Mesić je bio omražen Hrvatima u BiH upravo zbog antihrvatskih stavova ali i zbog svekolikog podupiranja majorizacija nad Hrvatima od strane muslimanskih političara.

Stipe Mesić je i ovim činom pokazao želju da politički naudi hrvatskom ali i srpskom narodu u BiH koji se izričito protive građanskom konceptu uređenja države.