Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako vjeruje da će se Britanija držati svog plana za napuštanje Europske unije nakon izbornog iznenađenja i da želi brzo raditi na razgovorima oko Brexita.

Britanski glasači nisu dali očekivanu većinu Konzervativnoj stranci na izborima u četvrtak, nanoseći težak udarac premijerki Theresi May samo nekoliko dana uoči pregovora o Brexitu s EU.

Govoreći tijekom posjete Mexico Cityju, Merkel je izjavila da je Njemačka spremna za razgovore o Brexitu, za koje May tvrdi da će početi 19. lipnja kako je i planirano - iako ona riskira veće protivljenje njenim planovima za napuštanje EU unutar i van njene stranke.

''Vjerujem da će se Britanija, na osnovu onoga što sam čula od premijerke, držati svog pregovaračkog plana'', izjavila je Merkel na konferenciji za novinare s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom.

''Želimo da se pregovara brzo, želimo se držati vremenskih okvira, tako da trenutno ne mislim da postoji bilo šta što ukazuje da se ovi pregovori ne mogu započeti kako smo se dogovorili'', kazala je.

May, koja je sazvala prijevremene izbore uvjerena da će njena Konnzervativna vlada proširiti većinu u parlamentu i osnažiti njenu poziciju u pregovorima o Brexitu, u petak je izjavila da će predvoditi manjinsku vladu uz podršku male sjevernoirske stranke.

Merkel je izjavila da je Britanija dio Europe bez obzira na Brexit, ali da ona želi da ta zemlja ostane dobar partner.

''Britanija je članica NATO-a tako da imamo mnogo zajedničkih izazova s kojima se suočavamo, i to je duh u kome želimo da vodimo ove pregovore. Mi, međutim, očigledno inzistiramo na interesima 27 država članica koje će činiti Europsku uniju u budućnosti'', kazala je njemačka čelnica, prenosi Reuters.