Japanski premijer Shinzo Abe i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su se tražiti snažniju rezoluciju UN-a o sankcijama protiv Sjeverne Koreje nakon nuklearnih testova te zemlje prošlog vikenda, priopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Šesti nuklearni test Pjongjanga u nedjelju predstavlja prijetnju "ne samo Japanu nego i cijelom svijetu", rekla je Merkel Abeu u telefonskom razgovoru koji je trajao 20 minuta, po japanskom ministarstvu.

Njemačka čelnica je također rekla Abeu da će pozvati druge čelnike EU-a da zajednički rade na tom pitanju.

Kina i Rusija imaju bitne uloge

Dvoje čelnika također se složilo glede važnosti uloga koju Kina i Rusija moraju odigrati u rješavanju pitanja sjevernokorejskog raketnog i nuklearnog programa, prenijela je agencija Dpa.

Abe je u srijedu novinarima izjavio kako želi da Sjeverna Koreja shvati da "neće imati svijetlu budućnost" ako nastavi svojim sadašnjim putem te da želi o Sjevernoj Koreji razgovarati odvojeno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom ovoga tjedna u Vladivostoku, izvijestila je agencija Reuters.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in jučer je na marginama gospodarskog summita u Vladivostoku Putinu rekao da je stanje na Korejskom poluotoku složeno zbog provokacija Sjeverne Koreje i dodao da bi ono, ako Pjongjang nastavi provocirati, moglo postati nepredvidljivo.