Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je u Jeruzalemu počast Židovima ubijenima u holokaustu, njih šest milijuna, i kazala da Njemačka ima odgovornost suprotstaviti se antisemitizmu i da nikada ne smije zaboraviti holokaust.

Pognute glave u muzeju holokausta Yad Vashem, Merkel je položila vijenac na kamenu ploču koja sadrži pepeo žrtava iz koncentracijskih logora.

Stalna odgovornost

"Prije skoro 80 godina, u noći pogroma 9. studenoga, Židovi su u Njemačkoj doživjeli nezamislivu mržnju i nasilje. Uslijedili su zločini protiv civilizacije bez presedana, dogodila se šoa", kazala je Merkel koristeći hebrejsku riječ za holokaust.

"Njemačka ima stalnu odgovornost čuvanja sjećanja na te zločine i suprotstavljanja antisemitizmu, ksenofobiji, mržnji i nasilju", poručila je kancelarka u govoru u Yad Vashemu.

Merkel je u srijedu navečer stigla u 24-satni posjet Izraelu u okviru godišnjih međuvladinih konzultacija između njemačkih i izraelskih ministara koje su bile obustavljene početkom 2017. zbog njemačkog negodovanja oko nastavka izraelske izgradnje naselja na palestinskim područjima.

Merkel, koju je u srijedu na večeri ugostio premijer Benjamin Netanyahu u svojoj rezidenciji u Jeruzalemu, namjerava s njim danas nastaviti razgovore, a kako piše Reuters, očekuje se da će fokus biti na Iranu i već dugo zamrznutom mirovnom procesu s Palestincima.

Optužbe izraelskog premijera

Ovaj posjet dolazi u trenutku kada EU pokušava spasiti nuklearni sporazum s Iranom, usprkos ponovnom uvođenje američkih sankcija, a čemu se izraelska strana oštro protivi.

Na Općoj skupštini UN-a održanoj prošli tjedan u New Yorku, premijer Benjamin Netanyahu je optužio europske čelnike za "tetošenje iranskih diktatora" i njihovo djelovanje usporedio s neuspjehom Europe da se suprotstavi usponu nacizma u Njemačkoj. Također je poručio da neće dopustiti da se Iran utabori u Siriji i da nastavi naoružavati libanonsku gerilsku skupinu Hezbolah.

Što se tiče izraelsko-palestinskog sukoba, Merkel je kazala da ne vidi razumnu alternativu rješenju za dvije države te je izrazila zabrinutost nastavkom izgradnje izraelskih naselja na palestinskim područjima.