Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su prije puta u Moskvu da je svrha njihove misije postizanje globalnog sporazuma za okončanje nasilja u Ukrajini, s tim da je primirje samo prvi korak, ali je Merkel rekla da je neizvjesno hoće li postići napredak, prenose agencije.

Svi znaju da prvi korak mora biti primirje, ali to nije dovoljno. Moramo postići sveobuhvatni sporazum, rekao je Hollande koji je zajedno s Merkel posjetio Ukrajinu. Nakon što smo proveli nekoliko sati u Kijevu, zaista je cilj postići sporazum.

Merkel je rekla da je neizvjesno hoće li biti postignut napredak u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Potpuno je otvoreno hoćemo li uspjeti postići primirje na tim razgovorima. Ne znamo hoće li se to dogoditi, hoće li se to dogoditi danas ili će biti potrebni daljnji razgovori. Ne znamo hoće li danas u Moskvi biti kratki ili dugi razgovori ili hoće li biti konačni, rekla je Merkel novinarima u Berlinu prije odlaska u Moskvu, a prenijela je agencija dpa.

Možemo samo učiniti sve što je u našoj moći da postignemo rješenje koje će okončati taj sukob, a prije svega okončati krvoproliće, istaknula je.

HRT