Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas da je i dalje moguć Brexit sa sporazumom iako je Berlin spreman i za slučaj da se to ne dogodi.

Britanski premijer Boris Johnson želi uvjeriti EU da pristane na novi sporazum na summitu 17. i 18. listopada.

Britanski parlament usvojio je zakon koji mu nalaže da zatraži od Bruxellesa da odgodi Brexit do 2020. ako ne uspije postići dogovor o novom sporazumu, no Johnson uporno poručuje da neće tražiti odgodu.

"I dalje je posve moguće da se dogodi uređeni Brexit i njemačka vlada učinit će sve što može da to omogući, sve do posljednjeg dana. Ali i kažem da smo spremni za neuređeni Brexit", kazala je Merkel u Bundestagu, tijekom rasprave o njemačkom proračunu za iduću godinu.

"Ali ostaje činjenica da nakon odlaska Velike Britanije imamo gospodarskog konkurenta na našim vratima, čak i ako želimo sačuvati blisku gospodarsku, vanjskopolitičku i sigurnosnu suradnju i prijateljske odnose", dodala je.

"Ovo je trenutak da se razviju nove snage"

Merkel je naglasila da se ostalih 27 država članica mora ujediniti i osnažiti europski projekt.

"S jedne strane, slabiji smo kao Europljani zbog britanskog odlaska, to se mora reći, ali s druge, ovo je trenutak da se razviju nove snage", kazala je.

Merkel je pozdravila novi smjer koji je Europskoj uniji dala novoizabrana predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, i kazala da se Unija mora zauzimati za multilateralizam.

"Nijedna zemlja na svijetu ne može sama riješiti svoje probleme i nećemo pobijediti ako svi budemo radili jedni protiv drugih", upozorila je.

"Vjerujem u situacije u kojima svi dobivaju, ako budemo surađivali", zaključila je Merkel.