Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u jučerašnjem telefonskom razgovoru od premijera Zorana Milanovića da Hrvatska pokuša neko vrijeme zadržati izbjeglice na svom teritoriju, potvrdio je Jutarnjem listu dobro informiran izvor.

Milanović je više-manje odbio zahtjev najutjecajnije europske političarke. Pritom treba naglasiti kako se radilo o razgovoru bez bilo kakvih tenzija, a sugovornici su se složili da je glavni problem u tome da Grčka dopušta dolazak imigranata, koji potom kreću dalje.

Hrvatski premijer je Angeli Merkel rekao da ovdašnje vlasti ne mogu (ili neće) fizički sprječavati izbjeglice koji pokušavaju produžiti putovanje niti osnivati prihvatne centre u kojima bi ljudi ostajali bez svoje volje.

Uglavnom, jedino oko čega su se dogovorili Milanović i Angela Merkel je da će opet razgovarati iduće srijede u Bruxellesu.

U Vladi su, inače, prilično skeptični kad je riječ o imenovanju Andrije Hebranga Kolindinim savjetnikom za imigrantsku tematiku. "Logika nalaže da se time bavi Josip Buljević, koji je na Pantovčaku savjetnik za nacionalnu sigurnost", smatraju u Vladi.