Farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili su jučer napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.

"Budući da postoji potreba antivirusnog liječenja SARS-CoV-2, ohrabruju nas ovi preliminarni rezultati", navodi u priopćenju Wendy Painter, dužnosnica u Ridgeback Biotherapeuticsu.

Merck je krajem siječnja prekinuo rad na dva potencijalna cjepiva protiv covida-19, ali nastavlja istraživanja dva lijeka protiv te bolesti, uključujući molnupiravir, razvijen s američkim tvrtkom Ridgeback Bio

Smanjeno virusno opterećenje

Lijek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana liječenja, navela je tvrtka u subotu na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Druga faza testiranja je provedena na 202 pacijenta koji nisu bili hospitalizirani, a imaju simptome covida-19.

Lijekovi protiv gripe poput oseltamivira (Tamiflu) i zanamivira (Relenza) ponekad se prepisuju protiv sezonske gripe, a sada se pokušava naći lijek protiv covida-19.

Obećavajući su rezultati ovog istraživanja, "posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju covid-19 u početnoj fazi i koje su primile molnupiravis", tvrdi William Fischer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Sveučilištu Sjeverne Karoline.

Merck radi i na lijeku MK-711 i prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50 posto smanjio rizik od smrti ili zatajenja dišnog sustava kod hospitaliziranih pacijenata s umjerenim ili teškim oblicima covida-19, objavila je tvrtka krajem siječnja.