Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas u Sarajevu, upitan u vezi sa snimkom koja se pojavila na internetu pod nazivom "Askeri zimski kamp 2018", izjavio novinarima da su vrlo ozbiljno pristupili toj informaciji i provjeravaju je.

Dodao je da je dao naredbu da se to sve isprovjerava i da mu se informacije o tome što prije dostave.

''To se provjerava. Na prve neke provjere postoje indikativne stvari sumnjivog karaktera, prije svega zato što se opet neka lica iz kriminalnog miljea ovdje nalaze u upravnom odboru tih udruga i upravljaju direktno s tom udrugom, a ja iskreno vam kažem sumnjam u njihove dobre namjere. Otkud se sad pojavilo to, i u slučaju u RS-u i sada Askera, da lica iz kriminalnog miljea zauzimaju ključne pozicije u tim organizacijama'', kazao je ministar Mektić.

Dodao je kako ne vjeruje u iskrene namjere "tih kriminalnih osoba" i zato mu je, kaže, sumnjiva "na prvu" ova činjenica kad su u pitanju Askeri.

''Provjerit ćemo ovo do kraja. Uvjeravam vas i obećavam, ako bude išta za šta se možemo uhvatiti da na bilo koji način izlazi iz zakona, to ćemo dostaviti tužiteljstvu, kompletnu, zadokumentovanu  informaciju i stvar predati nadležnim institucijama da se bave time'',  poručio je ministar Mektić.

Podsjetimo, povodom ove snimke, reagiralo je Općinsko vijeće Usora koje je održalo izvanrednu sjednicu.

"Povodom organiziranog 'Zimskog kampa' od 16. 01. 2018. godine od strane Udruge 'Asker' iz Sarajeva na privatnom Sportsko rekreacijskom centru 'Jelen' u Jelah polju u općini Tešanj, a koji se nalazi uz samu granicu s općinom Usora i koje je medijski značajno popraćeno, te koji je unio značajnu uznemirenost i reagiranje brojnih građana Općine Usora, zbog mogućeg narušavanja sigurnosne situacije, kako u općini Usora, tako i u BiH u cjelini, održana je izvanredna sjednica Općinskog vijeća općine Usora", priopćeno je iz Općine Usora.

Kako je navedneo u zaključku, Općinsko vijeće Općine Usora s tim u svezi poziva građane Općine Usora na smirenost i suzdržanost od bilo kakvih neprimjerenih reagiranja i nepotrebne retorike koje bi moglo dovesti do narušavanja odnosa u društvu. "Općinsko vijeće općine Usora traži od nadležnih institucija Federacije BiH i Bosne i Hercegovine da provedu potrebne radnje na utvrđivanju činjeničnog stanja o aktivnostima kojima se bave udruga 'Asker' i sličnih Air Soft udruga, posebice s aspekta prikrivenih oblika militarizacije i eventualne zloupotrebe djece, a kao mogući izvor narušavanja sigurnosne situacije i usložnjavanja međunacionalnih odnosa, te shodno utvrđenom poduzmu potrebne mjere", navedeno je u zaključku koji potpisuje Ivo Suvala, predsjedatelj Općinskog vijeća.