Hrvatski tenisači i prvi nositelji Nikola Mektić i Mate Pavić u finalu turnira parova u Wimbledonu slavili su s 3:1 u setovima, odnosno sa 6:4, 7:6 (5), 2:6 i 7:5 za dva sata i 47 minuta igre protiv španjolsko-argentinske kombinacije Marcel Granollers/Horacio Zeballos! Hrvatski par osvojio je tako svoj prvi zajednički Grand Slam naslov!

Paviću je ovo treći osvojeni Grand Slam u konkurenciji muških parova, 2018. je osvojio Australian Open s Oliverom Marachom, a prošle godine US Open s Brunom Soaresom, dok je Mektić osvojio svoj prvi Grand Slam naslov u ovoj konkurenciji. Za Mektića i Pavića ovo je bio 10. finale ove sezone i osmi naslov, ali uvjerljivo najveći.

Nakon višestrukog odgađanja meč je konačno krenuo u 20.35 i prvi dio prvog seta prošao je bez većih uzbuđenja i oduzetih servisa do rezultata 3:3 u gemovima. Onda je hrvatski dvojac poveo 15:40 i oduzeo protivnicima početni udarac, imao je kod 5:3 dvije break i set-lopte, nije ih iskoristio, no potom je mirno na svom servis-gemu sa 6:4 uzeo prvu dionicu.

U drugom gemu drugog seta Granollers i Zeballos su priprijetili došavši na 40:40, no nisu Pavić i Mektić dopustili “break-loptu”, a potom su i jedni i drugi čvrsto držale servise do 13. igre. I ona je bila neizvjesna, no hrvatski par ju je dobio sa 7-5 za vodstvo 2:0 u setovima. U “tie-breaku” se dogodila jedna neobična situacija – Zeballos je poklopio volej na mreži, ali glavna sutkinja Aurelie Tourte dodijelila je poen hrvatskom paru jer je Argentinac igrao reketom preko mreže. Usto je i Granollers na set-loptu hrvatskog para napravio dvostruku servis pogrešku, pa su Mektić i Pavić stigli na set od osvajanja Wimbledona.

Kad se činilo da bi Pavić i Mektić mogli projuriti kroz finale, došao je pad u trećem setu. Ispustili su prva dva servis-gema i suparnici su poveli s 0:4 te su bez veće prijetnje od strane hrvatskog para uzeli tu dionicu igre. Prvo je Pavić nakon dvije loše reakcije na mreži izgubio svoj početni udarac, da bi kod rezultata 0:2 i Mektić izgubio servis, pa su Španjolac i Argentinac stigli do nenadoknadive prednosti. Bila su to ujedno i jedina dva gema u kojima su Granollers i Zeballos imali “break-lopte” te su oba dobili.

Četvrti set nije ponudio veća uzbuđenja sve do šestog gema, kad je hrvatska Davis Cup kombinacija pri vodstvu 3:2 na suparnički servis povela s 15:40, no nije oplodila dvije “break-lopte”. Kod vodstva 5:4 Pavić i Mektić poveli su 30:40 i imali su meč-loptu, ali uslijedio je opet “servis-winner” i opet su se izvukli Španjolac i Argentinac te su izjednačili na 5:5. Treći napeti trenutak četvrte dionice dogodio se u 12. gemu, kod vodstva našeg para 6:5, kad su poveli 0:30 na protivničkom servisu. Zeballos i Granollers su izjednačili na 30:30, ali novo vodstvo 30:40 donijelo je drugu meč-loptu, koju su pavić i Mektić iskoristilI!

Mektić i Pavić ove su sezone izgubili samo pet mečeva, osvojili su, zajedno s ovim, ukupno osam naslova, a ovo im je bio prvi zajednički Grand Slam finale i Grand Slam naslov. Na Australian Openu poraženi su u polufinalu, dok su Roland Garros propustili zbog pozitivnih testova na koronavirus. Granollersu je ovo bio četvrti nastup u finalu muških parova na “grand slamu” i četvrti poraz, dok je Zeballos izgubio oba svoja dosadašnja finala.

HRT.hr