Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na press-konferenciji u Sarajevu izjavio da i dalje stoji na stanovištu da je čitav proces u vezi s revizijom presude BiH protiv Srbije netko izbacio iz sustava institucija BiH, te prenio čitava taj proces na neke neformalne grupe, pa čak i nevladine organizacije.

Po njegovim riječima, sada je problem i najveća odgovornosti ''onih ljudi koji su to izbili iz sustava, da to vrate nazad i da se problemi rješavaju u okviru sustava''.

Mektić kaže da je na skupu koji je održan u petak u Sarajevu odlučeno da se ide u reviziju. On ističe da je od krucijalne važnosti da se to vrati u institucije sustava.

''Ne govorim sada o reviziji, je li trebala biti, nije trebala biti, kakva je trebala biti, ali je činjenica da institucije sustava nisu ni jedan jedini minut posvetile pažnje tome'', naveo je Mektić.

Dodao je da je u čitav problem uvučena i diplomacija "privatnim kanalima i privatnim interesima utječemo poprečno i paralelno na rad naših diplomatsko-konzularnih predstavništava".

''Mislim da idemo u jedan sunovrat i da čitavu tu situaciju moramo vratiti u institucije sustava. Ne može Predsjedništvo ignorirati situaciju da smo sad zapali u probleme u Ministarstvu vanjskih poslova i da kao nadležan organ za vanjsku politiku ne raspravlja o tome'', smatra Mektić.

Pozvao je "one koji su izbacili sustav rasprave i odlučivanja iz institucija da pothitno to sve vrate u institucije“.

''Imamo priliku onda smiriti i stabilizirati situaciju, donijeti pametne odluke, a ovako srljamo u sunovrat'', kazao je Mektić.

Mektić je danas govorio i o ranije održanom referendumu u RS-u, podsjetivši da je govorio da je referendum u RS ''zloupotrebljen od Milorada Dodika i SNSD-a isključivo u predizbornu kampanju i ostvarivanje njihovih vlastitih političkih interesa''.

''Kako sada Milorad Dodik poziva sve političke stranke da sjednemo da nađemo zajednički konsenzus o reviziji ove presude, kako nije pozivao tada kad se razgovaralo o 9. siječnju, pa je samo sedam dana prije lokalnih izbora zakazao referendum, a poslije toga izigrao volju naroda na tom referendumu'', kazao je Mektić.

Oni su, navodi Mektić, poništili taj praznik, ''izbacili ga iz Zakona o praznicima RS-a''.

Ministar Mektić je govorio i o situaciju u kojoj su se građani BiH našli ''zbog prijetnje da ostanemo bez putovnica''.

Izrazio je bojazan da će građani 21. ožujka ostati bez putnih isprava zato što je u ranijem razdoblju napravljen, kako je on ocijenio, izuzetno štetan ugovor po BiH sa tvrtkom ''Milbauer''.

''Mi smo kandžama tog ugovora okovani da nemamo nikakve šanse kao država da se sad izvučemo u nekom kratkom vremenskom razdoblju'', smatra Mektić.

Na novinarsko pitanje da li će, ako se predstavnici stranaka iz RS-a odluče povući iz institucija BiH, i on to učiniti, ministar Mektić je kazao da ne može govoriti o tome ''što bi bilo, kad bi bilo“.

''Danas je, koliko znam, u Sarajevu sastanak lidera Saveza za promjene. Mislim da će donijeti najpametniju odluku kako dalje, što dalje i kako izlaziti iz ove krize. Nadam se da ćemo raditi u interesu izlaska iz ove krize. Ako želimo raditi u interesu građana trebamo rješavati krize, a ne da nas uvlačimo u sve veće krize'', kazao je ministar Mektić.