Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto osudio je odluku svog američkog kolege Donalda Trumpa o izgradnji zida na granici SAD-a i Meksika.

"Žalim i osuđujem odluku američke vlade da nastavi s planom izgradnje granice koja nas je godinama više dijelila nego što nas je spajala", rekao je Pena Nieto u televizijskom obraćanju.

Neće platiti

"Rekao sam to više puta i ponovit ću: Meksiko neće platiti za izgradnju zida", dodao je Pena Nieto, unatoč Trumpovim ponovljenim izjavama da će Meksiko financirati taj projekt.

"Meksiko poštuje (druge države) i traži da ga se poštuje kao suverenu državu", rekao je Pena Nieto.

Mnogi su Meksikanci tražili da Pena Nieto u znak prosvjeda zbog odluke o izgradnji zida otkaže posjet SAD-u planiran sljedećeg tjedna, no meksički predsjednik u svom govoru taj posjet nije spomenuo.

"Meksiko nudi svoje prijateljstvo narodu SAD-a i dobru volju za postizanje sporazuma s njegovom vladom. Sporazuma koji bi koristio Meksiku i Meksikancima", zaključio je Pena Nieto.

Velika barijera

Trump je  potpisao izvršne uredbe o imigraciji i sigurnosti koje će omogućiti izgradnju "velike fizičke barijere na južnim granicama". Također je najavio da će izgradnja zida na granici s Meksikom početi "za nekoliko mjeseci" i ponovio da će zid platiti Meksiko.

Upitan tijekom intervjua za ABC kako će se projekt financirati, Trump je rekao da će početak gradnje financirati američki porezni obveznici, ali da će Meksiko na kraju vratiti novac. Trump će osim toga povećati izdvajanja za graničnu policiju, gradnju pritvora za ilegalne imigrante i druge mjere kojima je cilj osigurati da se ilegalci deportiraju iz SAD-a.

"Država bez granica nije država", rekao je Trump. Novi američki predsjednik također je rekao da će zid spasiti tisuće života, milijune poslova i milijarde dolara, te je stanje na granici dugoj 3200 km nazvao "krizom". "Od danas SAD će vratiti svoje granice", rekao je Trump.