Meksičke vlasti razoružale su i stavile pod istragu cijelu policiju nekad glamuroznog ljetovališta Acapulca. Razlog? Infiltracija narkomafije u policiju, prenosi Associated Press.

Štoviše, vlada u meksičkoj saveznoj državi Guerrero, u kojoj se nalazi Acapulco, izdala je uhidbene naloge za dvojicu policijskih zapovjednika zbog optužbe za ubojstvo.

Uhićena dvojica policijskih zapovjednika, policajci razoružani

Lokalna vlada priopćila je da je poduzela takav korak "zbog sumnje da su policiju infiltrirale kriminalne grupe" i "potpune pasivnosti policije u borbi protiv vala kriminala".

Ostalim policajcima oduzeti su pištolji, radiouređaji i prsluci otporni na metke, a oni su podvrgnuti dodatnim provjerama. Umjesto njih, policijski rad će do daljnjega obavljati vojnici, marinci i državna policija.

Acapulco je nekad bio omiljeno odredište holivudskih zvijezda, ali praktički je upropašten ratom narkokartela. Američka vlada je ponovila svoje upozorenje građanima da ne putuju u državu Guerrero zbog aktivnosti oružanih grupa.

Policija već raspuštena u brojnim gradovima u Meksiku

Prošle su godine u Acapulcu zabilježena 103 ubojstva na 100 tisuća stanovnika, što je jedna od najviših stopa ubojstava u Meksiku - i u svijetu.

Lokalna policija već je raspuštena u nekoliko dijelova Meksika zbog korupcije preko narkokartela. U Guerreru je to već napravljeno u desetak gradova, ali ni u jednom tako velikom kao Acapulcu, u kojem živi oko 800 tisuća ljudi. U sjevernoj državi Tamaulipas gotovo sve policijske snage raspuštene su od 2011.

Lokalne policijske snage, sa slabom obukom i niskom plaćom, lak su plijen za narkokartele koji im ponude novac ako surađuju s njima ili im prijete smrću ako to odbiju.

U nekim gradovima u državama Veracruz i Guerrero policija je bila pod tolikom kontrolom kartela da bi otimala ljude i izručivala ih kartelima koji bi ih ispitivali, mučili, pa i ubijali.