Pripadnici Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) posljednjih dana bilježe neuobičajeno veliki broj intervencija tijekom posjeta hodočasnika brdu Križevac i Brdu ukazanja u Međugorju, piše Dnevni avaz.

Nepoznata sudbina

Tako su 28. travnja na dojavu tamošnje Hitne pomoći o tome da je na Križevcu povrijeđena državljanka Hrvatske s obilnim krvarenjem, spasitelji odmah reagirali.  Iako je riječ o izuzetno teškom terenu, 13 spasitelja brzo je stiglo do unesrećene žene, imobilizirali su joj povrijeđenu nogu, zaustavili krvarenje i transportirali do ekipe Hitne pomoći. Slične intervencije imali su i nakon toga.

Iako navikli na takve akcije kojima su brojni životi spašeni, ipak svi slučajevi nemaju sretan kraj, pogotovo kada je riječ o osobama koje na svom hodočasničkom putu po međugorskim brdima zalutaju i izgube se.

Najčešće je riječ o starijim ljudima sa zdravstvenim poteškoćama koji u Međugorje dolaze po ozdravljenje, a nemali broj njih, kažu u GSS-u, često skrene sa staze i udalji se od svoje grupe.

Također, ima i onih koji se iz njima poznatih razloga osamljuju te se zapute kroz njima potpuno nepoznati teren.  Među onima koji su bili na Brdu ukazanja, a čija je sudbina nakon toga potpuna nepoznanica, jeste talijanski svećenik Luciano Cicarelli, koji je posljednji put viđen 2. kolovoza 2015. godine.

Provjere informacija

Višetjedna tadašnja akcija sa 60 spasitelja nije dala nikakve rezultate. Do spasitelja i policije stizale su brojne špekulacije, pogotovo da je on kod sebe imao veću sumu novca.

- Svaku informaciju koja je tada stizala do nas smo provjeravali i poduzeli smo niz istražnih radnji, ali ništa nije dalo rezultate - kazao nam je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ.

On nam je, također, potvrdio da do danas nije utvrđeno kome pripadaju ljudske kosti nađene prije pet godina na lokalitetu Gradina u Međugorju. Ljudski kostur pronašli su spasitelji dok su tragali za jednom britanskom državljankom.

- Obavljena su sva vještačenja, ali identitet je nepoznanica - rekao nam je Marić.

Izgubljen svaki trag

U Međugorju je, također, 25. svibnja 2012. godine posljednji put viđen Poljak Edvard Jozef Kogutek, i to ispred Centra za ovisnike „Cenacolo“, dok se Aniti Visković iz Makarske svaki trag gubi 12. kolovoza 2006., kada je imala 51 godinu. Posljednji je put viđena ispred crkve u Međugorju.