Međunarodni festival mladih - Mladifest, koji se ove godine održava pod geslom "Evo majke moje i braće moje", okupio je u Međugorju na desetine tisuća mladih iz cijelog svijeta. Program, koji će krunicom i misom započeti večeras u 18 sati, simultano će se prevoditi na 18 svjetskih jezika.

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da mladi, ali i odrasli koji ovih dana dolaze u Međugorje, ulaze u mjesto milosti.
 


Duboki duhovni susreti

''Obilježje ovakvih susreta koji postaju duboki duhovni susreti upravo je to da mladi koji dolaze ovih dana iz cijeloga svijeta trebaju imati sposobnost i unutarnji stav da donesu ovome svijetu kreativnost i životnost. To je cilj međunarodnog susreta mladih i svakog susreta ovdje. Pozivamo mlade da s oduševljenjem žive današnjicu, današnji dan u kojemu je puno toga pozitivnog, iako ima nešto negativnog. Živite današnjicu kršćanski, s Isusom Kristom'', poručio je nadbiskup Cavalli.

Dodaje da mladi trebaju razumjeti koja je njihova uloga u ovome svijetu.

''Kada razumiješ koje je tvoje poslanje u ovome svijetu, koji je smisao tvoga života u ovome svijetu, to znači imati s Bogom objektivan i dubok odnos. Trebate ući takvi kakvi jeste u svijet kakav jeste, sa svom svojom snagom, intelektom, sa cijelom svojom voljom. Bog je kreativan, dinamičan i aktivan. Ako u svijetu postanete kreativna i magična osoba, onda nikada nećete živjeti u osrednjosti. Gledajte ovaj svijet i rastite, budite kreativni i imajte volju i želju'', poručio je nadbiskup mladima.

Sve spremno

Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić rekao je kako je sve spremno za večerašnje otvaranje 34. Mladifesta.

''Večeras ćemo točno znati koliko će zemalja biti prisutno. Mladifest otvaramo molitvom krunice koju će moliti mladi iz cijeloga svijeta. Zatim slijedi predstavljanje zemalja, kada će mladi hodati sa zastavama, a potom i sveta misa. Uvijek naglašavamo da je ovo međunarodna duhovna obnova za mlade i pozivamo sve mlade da dođu na krunicu, da zajedno mole i da budu povezani sa svim mladima, ali i sa Gospodinom'', rekao je župnik.

Kako je pojasnio, organiziran je prijepodnevni i poslijepodnevni program.

''Ujutro je molitva i kateheza, zatim slijede svjedočanstva do podne. Onda odmor do 16 sati kada nastavljamo sa svjedočanstvima. U 18 sati je molitva krunice, u 19 euharistija, a nakon euharistije klanjanje, molitva pred križem, procesija s Gospinim kipom. U svjedočanstvima će sudjelovati brojne zemlje, poput Urugvaja, Italije, Kazahstana, Hrvatske...'', rekao je on.

Istaknuo je kako je još kao momak dvije godine pjevao u mješovitom zboru na Mladifestu što je za njega bilo milosno vrijeme.

Za vrijeme Mladifesta odlučio postati fratar

''Čak sam te druge godine za vrijeme Mladifesta odlučio postati fratar. Već sam nekoliko godina u organizaciji Mladifesta, a ove godine i kao župnik. U toj službi osjetim Božju milost koja djeluje na sve nas. Ovo nije samo jedan događaj koji će se organizirati i proći, nego je to duhovna obnova koja dotiče svakoga tko je u suradnji s Bogom'', naveo je župnik Pavičić.

Program Međunarodnog festivala mladih u Međugorju bit će završen misom na Križevcu u nedjelju, 30. srpnja u 5 sati.

Mladifest se od 1989. godine održava redovno, a na njemu sudjeluje više od 50 tisuća mladih i oko 500 svećenika iz cijeloga svijeta.

Sam susret posjetiteljima nudi duhovni odmor uz molitvu, različita svjedočanstva, procesiju, molitvu krunice, svete mise, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove i nastupe zbora i orkestra sastavljenog, kako od domaćih, tako i od stranih glazbenika.