Prvi susret jednog američkog predsjednika s vođom Sjeverne Koreje je povijesni događaj koji bi mogao biti prekretnica u međunarodnim odnosima, no tek će sljdeći mjeseci i godine pokazati hoće Donald Trump uspjeti u svojoj namjeri da denuklearizira Korejski poluotok pišu svjetski mediji, a neki od njih smatraju i da je Kim Jong Un već na startu izvojevao značajnu pobjedu, prenosi Radio Slobodna Europa.

Deklaracija koju su potpisala dvojica lidera poziva na uspostavljanje novih međusobnih odnosa, izgradnju mira na Korejskom poluotoku, obvezuje Sjevernu Koreju da radi na njegovoj denuklearizaciji i predviđa suradnju na povratku posmrtnih ostatka vojnika, no analitičari i komentatori upozoravaju da ona uopće ne spominje neka od ključnih pitanja oko sjevenokorejskog nuklearnog naoružanja i njegove kontrole.

S osmijesima, rukovanjem i riječima uzajamne topline, američki predsjednik i sjevernokorejski lider ušli su u povijesne knjige, kada su se kao prvi lideri svojih zemalja susreli licem u lice, ali hoće li se njihov summit ispostaviti kao istinski povijesni događaj, zavisi mnogo više od onoga što slijedi, piše The Washington post.

Post ističe kako je summit u Singapuru samo otvaranje, prvi korak u onome što bi mogli biti dugotrajni i teški pregovori između dvije nacije.

"Hoće li Singapur biti zapamćen kao početak uspjeha ili početak još jedne slijepe ulice sa Sjevernom Korejom neće biti ispisano mjesecima, ako ne i godinama. Mnogi ljudi ukazuju na moguću sličnost sa posjetom Richarda Nixona 1972. godine Kini i njegovom sastanku s kineskim liderom Mao Ce Tungom, koji je nakon dva desetljeća neprijateljstva "raskravio" odnose između dvije države," navodi WP.

"Rizici i za Trumpa i za Kima su značajni, iako je lider Sjeverne Koreje već dobio ono što njegovi prethodnici nisu, a to je sastanak s predsjednikom SAD-a. No, on želi i treba još", piše list.

Kolumnist britanskog  The Guardiana Richard Wolffe ocjenjuje da su pregovori na visokoj razini sa ratnim, nekonzistentnim, svjetskim liderom koji ima nuklearno oružje, bolji prizor od bilo koje alternative.

"Olakšanje je kad vidite svijet koji pokušava dati smisao američkom predsjedniku, čak i ako su ovi razgovori osuđeni na propast,“ piše list i ocjenjuje da je imperativ za svjetske lidere kako da upravljaju rizicima koje Trump proizvede jer mu se ne može vjerovati da će održati svoju riječ ili da će razlikovati svoje prijatelje od neprijatelja.

Guardian dodaje da predsjednički summiti nisu bili bitni za Trumpove prethodnike jer su željeli unaprijediti sporazume, a ne svoj imidž.

"Za ovog predsjednika, kalkulacija je sasvim drugačija. Trump govori jezikom osobnog obogaćivanja, jer, to je on,“ piše kolumnista Guardiana i objašnjava da se Trump zalaže za svoju vanjsku politiku, dok ostatak svijeta gleda u šoku.

"Sve dok je sretan, možemo racionalizirati njegovo loše ponašanje kao dobro za svijet. Sve dok ne teži ratovima, možda ćemo imati šansu da ponovo izgradimo američke saveze 2021,“ zaključuje autor.

Najupečatljiviji aspekt zajedničke deklaracije je ono što nije sadržavala, ocjenjuje Nicholas Kristof, kolumnist The New York Timesa.

"Nije bilo ništa u vezi sa zamrzavanjem programa obogaćenog plutonija i urana u Sjevernoj Koreji, ništa o uništavanju interkontinentalnih balističkih raketa, ništa o tome da se inspektorima omogući povratak na nuklearne lokacije, ništa o vremenskom rasporedu, ništa o verifikaciji, čak ni nikakvog jasnog obećanja da se trajno zaustavi testiranje nuklearnog oružja ili dalekometnih projektila," objašnjava Kristof.

Izgleda kao da je Kim potpuno nadmašio Trumpa u pregovorima, i da je strašno da je Trump izgledao kao da to ne shvaća, piše Kristof.

"Trump je potvrdio 'odličan odnos' s Kimom, a svakako je bolje da dvojica lidera razmijene komplimente, a ne projektile. U izvjesnom smislu, Trump je olabavio tenzije koje je sam stvorio kada je zaprijetio protekle jeseni da će 'potpuno uništiti' Sjevernu Koreju," dodaje se u tekstu i zaključuje da će i se pregovori nastaviti i to bi zapravo moglo zamrznuti proizvodnju plutonija i uništiti projektile.

"Ali, barem u prvom krugu, čini se da je Trump bio žrtva," izričit je Kristof.

CNN-ov urednik Chris Cillizza u osvrtu kaže da je u ponedjeljak u Singapuru ispisana povijest i navodi četiri glavna zaključka o summitu i sudionicima.

"Kim je bio sretan samo što je bio tamo,“ piše autor i dodaje da to nije čudno jer je prije samo tri mjeseca Kim bio u bunkeru, a sada se u Singapuru rukovao sa liderom najmoćnije zemlje na svijetu.

Kao sljedeću ključnu točku navodi da je Trump potisnuo svoju prirodu, odnosno da je očigledno bio pripremljen da ne izgleda previše radosno.

On smatra i da je razgovor dvojice lidera bio više predstava nego radni sastanak, kao i da su vjerojatno diplomate dvije strane odredile parametre dogovora, a dvojica lidera su to potvrdila osobno.

Kao posljednji utisak urednik CNN-a navodi da su obojica lidera željela ovo uraditi, jer i Trump i Kim su znali da je ovo nevjerojatno pozorište.