Med pčelara Midhata Hodžića iz Sarajeva i pčelara Slobodana Ostojića iz Banja Luke ocijenjen je najvišim ocjenama na sajmu pčelinjih proizvoda u Tokiju, piše novinska agencija Patria. Iako je prvi put da se med iz BiH nađe na ovako velikom sajmu, odmah je pobrao najbolje ocjene.
Pčelar Midhat Hodžić rekao je za novinsku agenciju Patriju kako je laboratorijskom analizom ustanovljeno da se u bagremovom medu sa njegove pčelarske farme nalazi polenskih zrnaca i do 90 %, što je daleko iznad prosjeka drugih izloženih medova na sajmu u Tokiju.

Bosna i Hercegovina ocijenjena je kao zemlja velikih potencijala za uzgoj pčela i proizvodnju meda, a sami pčelinji proizvodi svrstani su među najkvalitetnije u svijetu, zbog još uvijek čistih pčelinjih pašnjaka. Ipak, u BiH se oš uvijek ne koriste pčelinji potencijali zemlje, zbog čega je pčelarstvo u zemlji na veoma niskim granama.  BiH godišnje uvozi blizu 300 tona meda legalnim putevima, dok tone meda ulaze i ilegalnim kanalima, najčešće iz Srbije, piše Patria.